Gå till innehållet

Landet med världens största export av elfenben inför förbud

Afrikansk elefant. Foto: Niclas Ahlberg 

Storbritannien ska införa förbud mot handel med elfenben. Med tanke på att landet är världens största exportör av legalt elfenben ses beskedet som en viktig insats för att rädda världens elefanter.

I en undersökning av Environmental Investigation Agency (EIA) 2017 pekades Storbritannien ut som världens överlägset största exportör av legalt elfenben. Landet exporterade nästan fyra gånger så mycket elfenben under åren 2010-2015 jämfört med USA, som kom på andra plats i undersökningen.

LÄS ÄVEN: • Storbritannien har världens överlägset största legala export av elfenben

– Storbritanniens elfenbensexport stimulerar efterfrågan globalt sett, inte minst i Hong Kong och Kina, två av världens största marknader för både legalt och illegalt elfenben, sa EIA:s verkställande direktör Mary Rice i augusti 2017.

Nu har Storbritannien utannonserat planer på att förbjuda all försäljning och köp av elfenben i landet, med några få undantag för små föremål, vissa musikinstrument och föremål som är flera årtionden gamla. Enligt landets regering är det en av världens hårdaste förbud och flera naturorganisationer har uttalat sig positivt om förbudet. Charlie Mayhew, ordförande för Tusk Trust, säger till exempel till Mongabay:

– De hårt definierade undantagen är pragmatiska. Förbudet kommer se till att det inte finns något värde för modernt elfenben och nyskjutna elefanters betar kan inte komma in på den brittiska marknaden.

Källa: Mongabay

Mer att läsa