Gå till innehållet

Lagförslag i Filippinerna ska ge naturen rättigheter

Om lagen blir verklighet kommer individer, myndigheter och företag hållas ansvariga för hur de behandlar naturen.

Utkastet till lagförslag i Filippinerna är skapat av advokater och miljöaktivister för att ge naturen större rättigheter. På så sätt tvingas vi människor och våra myndigheter och företag visa större hänsyn mot naturen. En person kan företräda naturen i rättegångar för att exempelvis åtala ett företag som förstört natur.

LÄS ÄVEN: • Nästan 1 miljon underskrifter för att FN ska ta upp naturens rättigheter

– Det vi skyddar i dagsläget är människorna som skyddar delfinerna, inte delfinen själv. Men om delfinerna dödas kommer det att påverka ekosystemet och så småningom påverka folket. Vi vill med detta lagförslag utvidga diskussionen, säger Macki Maderazo, juridiskt biträde i fallet.

LÄS ÄVEN: • Hajar har hjälpt Filippinerna återhämta sig från tyfonen Haiyan

I lagförslaget ingår att böter som döms till naturens fördel ska gå till att återskapa natur.

LÄS ÄVEN: • Viktig seger för ursprungsbefolkning i Amazonas

Utökade rättigheter för naturen är en växande rörelse över hela världen, som har haft framgångar de senaste åren. 2017 vann en Māori-stam i Nya Zeeland juridiskt erkännande av sin flod, Whanganui. I Argentina och Peru har en orangutang och en schimpans i fångenskap fått “icke-mänskliga rättigheter”. I Indien har högsta domstolen beslutat att alla icke-mänskliga djur har både lagstadgade och konstitutionella rättigheter och 2015 beslöt högsta domstolen i Delhi att fåglar har den grundläggande lagliga rätten att flyga.

Källa: Mongabay

Mer att läsa