Gå till innehållet

Läget bättre än väntat för honungsbin

I somras rapporterade vi om att bidöden nått Sverige och att det såg mörkt ut för våra bin. Nu har en ny EU-kartläggning av honungsbin i 17 europeiska länder kommit fram till att läget inte är lika illa som befarat. Den stora undersökningen jämför hur det gått för bina i olika länder och övervakar bland annat hur parasiter och sjukdomar påverkar bisamhällen. Undersökningen kommer fortsätta framöver.

Bi. Foto: Marie Gillander

Bi. Foto: Marie Gillander

Med tanke på att bin och deras pollinering anses vara värda hundratals miljoner kronor årligen bara i Sverige är det goda nyheter även av ekonomiska anledningar, men faran för bina är inte över.

– Grundproblemet är att vi förlorar bisamhällen och har problem med förluster av bisamhällen som gör att pollineringen kan bli lidande. Så det är jätteviktigt att vi håller koll på hur många bin vi har och om vi håller på att förlora bisamhällen i större skala, säger Ingemar Fries, biexpert och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till P4 Sjuhärad.

Årets vinter är inte med i de data som presenterats, men den har varit väldigt mild och det har troligen gynnat Sveriges honungsbin, som därmed kan ha återhämtat sig ytterligare.

– Sälgen har ju redan börjat blomma här i Uppsala i slutet av mars. Det är verkligen extremt. Och sälgen är en enormt viktig biväxt på våren. Och de har redan varit ute och flugit på vårlök och så där. Så det ser riktigt bra ut i år, säger Ingemar Fries.

Läs mer:
• Så hjälper du bin i din trädgård.
• Bidöden har nått Sverige.
Bin skyddar odlingar från elefanter.

Källa: P4 Sjuhärad

Mer att läsa