Gå till innehållet

Kungsörn störtade i gödselstack – kan klara sig tack vare katastrofhjälp

Kfv

Närbild på kungsörnen. Foto: Niclas Ahlberg 

Under tisdagen fick Katastrofhjälp fåglar och vilt in en svårt skadad kungsörn. Den hade hittats i en gödselstack och verkade först vara död, men har nu repat sig något, uppger Kristianstadsbladet och P4 Kristianstad.

Det var utanför Knislinge i nordöstra Skåne som kungsörnen räddades ur en gödselbehållare. Det är oklart hur länge den legat i gödslet, men den var så pass svårt skadad att de trodde den var död. Det visade sig dock att den bara var svårt skadad. Efter att ha tvättat av den togs den in till Katastrofhjälp fåglar och vilt i Bromölla. Där har den matats med honungsvatten för att se om den kan återhämta sig.

LÄS ÄVEN: • 2017 var ett ”ganska bra” år för landets kungsörnar

Magnus Edelius, som tar hand om fågeln, var osäker på om den skulle klara natten, men under onsdagen är kungsörnen piggare och uppges vara både hungrig och ilsken. 

– Den satt upp med väldigt klar blick. När jag sen gav den mat var det nära att den gav sig på mig, så den är på ett väldigt ilsket humör och har fina förutsättningar att klara detta – men den är inte hemma ännu, säger Magnus Edelius till P4 Kristianstad.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Nu måste bly förbjudas i jaktammunition

För att klara sig måste kungsörnen fortsätta att äta upp sig, tvättas och kontrolleras så att den inte blir sjuk av gift som den kan ha fått i sig från gödslet.

Källor: Kristianstadsbladet och P4 Kristianstad

Mer att läsa