Gå till innehållet

Kungens vakter vill ha skyddsjakt på fisktärnor som “äventyrar säkerheten”

Fisktärna. Foto: Zsombor Károlyi 

Hovet har ansökt om att få skjuta aggressiva fisktärnor eftersom de attackerar kungens vakter på Drottningholm i Stockholm.  Försvarsmakten anser att det är ett “stort problem” och att fisktärnorna “äventyrar säkerheten”.

– Försvarsmakten ser det här som ett problem eftersom tärnorna häckar i samma område som högvakten patrullerar. Det är ett problem som vi nu försöker hantera på ett så bra sätt som möjligt, säger Stefan Wirtén, slottsfogde på Drottningholm, till Expressen.

Han menar att de provat “alla metoder som vi har kommit på och det här är sista utvägen” och i ansökan nämns att de täckt häckningsområdet med kycklingnät, men att tärnorna då istället häckat bredvid nätet. Hovjägaren vill nu ha skyddsjakt på tio fisktärnor vid kajen framför slottet. Länsstyrelsen har fått in ansökan från hovet och ska bland annat skicka ärendet till Jägareförbundet och Stockholms Ornitologiska Förening för att få in deras åsikter.

I ansökan står det att “aggressiva” fisktärnor häckar vid slottet och att de under flera år har attackerat Högvakten. Hovjägaren Peter Vilidu menar att det dels är ett arbetsmiljöproblem, men också att säkerheten äventyras “om området inte kan övervakas på ett fullgott sätt”. 

Sören Lindén, fågelskyddsansvarig på Stockholms ornitologiska förening, kommenterar ärendet så här:

– Man kan väl säga att det tycks vara lite väl drastiskt att vilja döda nyanlända fisktärnor bara för att de kommer att försvara sina ägg och ungar. Det borde inte vara svårt att med hjälp av pinne, paraply eller liknande värja sig mot fåglarna om man tycker det är obehagligt med tärnor som attackerar. Skyddsjakt på dessa fåglar är helt fel väg att gå och skulle bara ge ett dåligt renommé för verksamheten på Drottningholm.

Har du något förslag på hur de kan försöka lösa situationen?
– Bäst för alla är att ge fåglarna en alternativ boplats och en häckningsflotte vore värd att pröva.

Mer att läsa