Gå till innehållet

Krönika: Till och med anti-Gretarörelsen har blivit klimatmedveten

Greta Thunberg. Foto: Erik Hansson

Den 20 augusti 2018 satte sig Greta Thunberg utanför riksdagen och inledde sin skolstrejk. Ett år senare är det ingen som granskas hårdare eller sämre än en 16-årig tjej som vill att folk ska lyssna på forskare. Men medan riksdagsmän jagar likes från folk som mobbar ett barn, fortsätter den enorma miljörörelsen att växa och inger nu verkligt hopp om framtiden.

Jag har den senaste veckan ägnat en del tid åt att varje dag kolla vad som skrivs om Greta Thunberg i media och i sociala medier. I samband med hennes seglats över Atlanten gick intresset för henne i media från att vara stort till att bli enormt.

LÄS ÄVEN: • Guide till att engagera sig för att rädda miljön

Det är inte konstigt. Hon startade en rörelse som fått miljontals barn att gå ut och protestera mot att alldeles för lite görs åt klimatkrisen. Dessutom har hon levererat bättre tal och kommentarer om klimatfrågan än vad någon annan lyckats med tidigare. Hon har blivit en stark röst åt miljontals barn och tusentals klimatforskare.

Att läsa så mycket som möjligt om Greta i sociala medier är dock bland det tyngsta jag ägnat mig åt. Den mängd hat och korkade kommentarer som dyker upp när media skriver om henne är inget mindre än pinsamt för mänskligheten. Jag kan inte ens förstå hur någon vettig person, oavsett politisk åsikt eller nivå av insikt i klimatforskning, kan vilja förknippas med de här krafterna som visar sig i kommentarsfält och sociala medier. Gretas “kritiker” (läs: vuxna mobbare) håller en extremt låg nivå.

Det handlar såklart inte om att Gretas åsikter och uttalanden inte får kritiseras. Problemet är att “kritiken” består av rena lögner, medvetna feltolkningar, påhopp och personangrepp. Den är helt enkelt usel. Kanske för att det finns så lite att ge sig på, men också eftersom påhitt tyvärr fungerar. Även etablerad media rapporterar om rykten och lösa påståenden som om de granskade en högt uppsatt politiker som är misstänkt för brott.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Nu är det väl miljörevolution på gång?

Skolstrejk för klimatet varje fredag i Stockholm. Strejken har pågått sedan augusti 2018. Foto: Erik Hansson

För faktum är att alla vi som har minsta inblick i frågan mest bara kan sucka åt idiotin i påståendena. Idén om att Greta bara är en marionett åt sina föräldrar, någon sorts hemlig vänstermiljörörelse eller en PR-maskin är till exempel fullständigt skrattretande för alla som träffat Greta Thunberg. Hon är inte en person som styrs av andra. Fridays For Future består dessutom av tusentals ungdomar. Många av dem är lika engagerade i frågan som Greta Thunberg.

Att tro att någon sorts hemlig organisation eller hennes föräldrar tjänar massa pengar på Gretas kampanj tyder också på väldigt dålig koll. Man har för det första ingen som helst insyn i miljörörelsen om man tror att den badar i pengar. Greta är nu så känd att hon skulle kunna tjäna stora pengar på att delta i olika sammanhang, men hon går inte den vägen. Hon fortsätter att skänka prispengar, bokintäkter och mycket annat till välgörenhet och hon jobbar ideellt med den här frågan, som de flesta gör i miljörörelsen.

LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris

Det är också fullständigt absurt att en rörelse som vill minska konsumtionen och användningen av fossila bränslen skulle ha starka finansiärer. Om pengarna ska följas så går spåren snarare långt ned i hat-träsket.

I den globala klimatstrejken deltog tiotusentals personer i Stockholm och 1,8 miljoner människor världen över. Foto: Erik Hansson

Det “roligaste” är nästan att se folk skriva kommentarer om att de är trötta på att se Greta överallt i sociala medier. Ett tips: sluta gnäll över det i kommentarer. Varje gång ni delar, kommenterar eller väljer en reaktion som har med Greta att göra så tolkar Facebook/Instagram/Twitter det som att ni vill se mer av ämnet i ert flöde. Vill ni se mindre av Greta? Sluta gnäll.

Det är också intressant att se hur de vuxna mobbarnas ansträngningar med att granska allt Greta gör, har gjort dem jätteduktiga på att bedöma vad som inte är bra för klimatet. Ett plastsugrör eller en plastflaska ger en Twitter-storm, en bajshink som töms i Atlanten diskuteras i dagar, att använda internet i länder med smutsig el är förkastligt och att folk som vistas i Gretas närhet flyger anses skenheligt. Bra, budskapet har nått fram, ni har ju lärt er jättemycket!

Att det går att hitta utsläpp även i Gretas leverne är bara ett tydligt tecken på att västvärlden har väldigt långt kvar att gå. Det är idag alldeles för svårt att leva hållbart.

Det är tungt att se hatattackerna och de vilda anklagelserna, men det är viktigt att påminna sig om att betydligt fler börjar få en inblick i klimatfrågan och därmed inser allvaret. Allt fler har förstått att vi alla måste börja dra ner på vår konsumtion och vårt avtryck på miljön. Om det är forskare överens. Tro inget annat.

Tänk också gärna på att Greta nu har över en miljon följare på Twitter och Facebook, samt 2,6 miljoner följare på Instagram. Det har inte ens gått ett år sedan hon började och det är viktiga kanaler som bara kommer växa ytterligare. Miljörörelsen är nu historiskt stor och når äntligen ut med klimatforskarnas viktiga budskap om hur bråttom det är. Det är inte konstigt att fossilindustrin och politiker utan miljöhänsyn känner sig oroade.

Mer att läsa