Gå till innehållet

Myten om den tråkiga omställningen

KRÖNIKA: Jag vet inte hur många gånger jag läst om att ett liv med minskade utsläpp och minskat ekologiskt avtryck på vår planet skulle vara torftigt, snålt eller tråkigt. Det är talande att det alltid är folk som inte gjort omställningen som har den bilden eftersom den inte stämmer.

Nej, det är inte bara enskilda individer som måste agera för att minska effekterna av klimatkrisen. Alla måste agera och ju större möjligheter och makt du har, desto mer bör du göra.

Enligt Naturvårdsverkets statistik är svenska folkets klimatpåverkan från konsumtion ungefär 8 ton växthusgaser per person och år. För att vi ska kunna hålla oss under 1,5 graders uppvärmning måste världssnittet komma ned till 1 ton. Det betyder att svenskar i snitt måste minska sina utsläpp med nästan 90 %. Det innebär en kraftig minskning på alla fronter – vad vi äter, hur vi transporterar oss, vad vi investerar våra besparingar i, hur vi bor och vad vi konsumerar.

Konsumtionsbaserade utsläppen i Sverige 2018 och hur de bör se ut 2050. Källa: Naturvårdsverket

Dessutom är bland det viktigaste du kan göra för miljön att rösta på politiker och partier som förstått alvaret.

Det räcker inte med att källsortera och sedan tycka att man gjort sitt. Det krävs i stort sett att du slutar med flygresor, minimerar de fossila bränslen du använder och att kött bara blir något du unnar dig i bland. Det kan låta som ett väldigt fattigt liv för den som idag lever som en medelsvensk. Det vill säga äter 78,6 kg kött per år, belastar planeten med 1,38 flygresor per år (varav 1,01 är utlandsresor) och kör en bensin- eller dieselbil (utgör 89 procent av alla personbilar). Dessutom hamnar våra pensionspengar via AP-fonderna i 66 av världens 200 största fossila bolag, till ett värde av 15,7 miljarder kronor, enligt en granskning från Naturskyddsföreningen.

Enklare än någonsin att minska köttkonsumtionen

Men det är bara ett fattigt liv för den som inte provat. Att minska köttkonsumtionen idag är oerhört mycket enklare än det var för bara några år sedan. Det har kommit väldigt många bra köttsubstitut i butikerna. Allt från formbar färs och grytbitar till “korv” och “köttbullar”. Om du känner dig osäker – börja med att testa vegetariska alternativ på hamburgerrestauranger.

Och om du känner att du ibland vill äta kött – välj alltid naturbeteskött (INTE “naturkött”, som är något helt annat) eller åtminstone Krav-märkt så att du gynnar landets få kvarvarande betesmarker. Även “viltkött” får grönt ljus i WWF:s köttguide.

Du måste inte sluta resa

Att flyga mindre är nästa steg och för många verkar det vara näst intill otänkbart. Men det handlar inte om att sluta resa. Du kan fortfarande åka till Paris, Rom, Alperna, Donaudeltat, Monfrague eller ännu avlägsnare resmål, men det kommer ta lite längre tid när du åker tåg eller buss. Å andra sidan kommer du uppleva väldigt mycket mer på vägen och transporten blir en del av reseupplevelsen. Inte bara en utsläppsfest, som är fallet med flygresor.

Inrikesresor med flyg korta sträckor är naturligtvis förkastligt. Det går tåg eller buss och det går att hyra elbil. Dessutom är de små lokala flygplatserna ofta en rejäl förlustaffär för kommunerna som kostar runt en halv miljard kronor om året i bidrag från skattebetalarna.

Måste du köpa nytt?

Att köpa nya kläder, möbler, teknikprylar, hushållsmaskiner eller att riva ut kök för att installera ett nytt framstår som allt mer galet när alternativen blir allt fler och när vi vet hur stora utsläpp som konsumtionen orsakar. Det finns idag mängder av alternativ för att köpa begagnade saker. Det är bara att söka på det du vill ha och lägga till ordet begagnat så kommer du troligen hitta andra möjligheter. Dessutom blir det allt vanligare med att dela med sig. Varför ha varsin borrmaskin i ett flerfamiljshus när det går att låna av varandra?

Mycket går också att reparera och om våra politiker förstår allvaret borde det snabbt göras mycket billigare att anlita skomakare, skräddare, reparatörer av elektronik, byggnadsvårdare och mycket annat.

Vanor är nyckeln

Det viktigaste att tänka på när det gäller en nödvändig samhällsomställning är kanske att vi gillar vanor. Det är det som gör förändringar svåra, men det är också det som snabbt gör att vi kan vänja oss vid något nytt. De flesta som håller sig på marken och har minimerat köttätande och bilåkandet lider inte det minsta av det. Det kändes kanske lite ovant och besvärligare i början, men snart var det nya sättet att leva lika naturligt som det gamla.

Vi har betydligt större problem framför oss än att lära oss uppskatta andra smaker, ha tålamod med att resor tar lite längre tid och att lära oss vara nöjda med det vi har istället för att ständigt köpa nya produkter.

Mer att läsa