Gå till innehållet

Krog släpper inte in folk med Canada Goose-jackor

Krogen Felix i Lillehammer i Norge har bestämt sig för att vägra släppa in folk med Canada Goose-jackor. Anledningen är att krogens ägare inte tycker att företaget som gör dunjackorna bryr sig tillräckligt mycket om djurens rättigheter.

Så här ser krogen Felix förbudsskylt ut.

Så här ser krogen Felix förbudsskylt ut.

– Vi vill att folk ska veta att djur plågas för att bli en jacka som kostar fem till femton tusen kronor, säger pubens ägare Melina Næss till NRK.

Enligt ett pressmeddelande från Felix kommer dunet från Canada Gooses jackor från gäss som tvångsmatas med långa rör som trycks ned i halsen så att levern ökar till onaturlig storlek och därmed kan säljas som så kallad “foie gras” (gåslever). De använder dessutom, enligt Felix, päls från prärievarg som fångats med rävsaxar.

Företaget Canada Goose tillbakavisar all kritik och menar att de har utförlig kontroll av sina produktionsled och inte använder sig av dun från tvångsmatade gäss.

Danmarks största sportkedja, Sportmaster, har redan slutat sälja Canada Gooses jackor på grund av fångstmetoderna för prärievargar.

I slutet av 2013 skrev vi om hur många företag fortfarande inte kontrollerar ordentligt var de får dun från.

Källa: NRK

Mer att läsa