Gå till innehållet

Kritik mot delfinmassaker har fått Färöarna att agera

Grindvalar som dödas på Färöarna 2021. Foto: Sea Shepherd

Två av de värsta årliga händelserna för världens delfiner inträffar ungefär samtidigt. På Färöarna dödades över 1400 delfiner nyligen – det största antalet någonsin – och i Japan har delfiner både dödats och fångats in för att placeras i bassänger på djurparker.

Delfinslakten på Färöarna har i år slagit rekord i antal med 1428 döda delfiner. Det förra rekordet var från 1940-talet då 1200 delfiner dödades. Det publicerades också bilder på hur delfinerna jagas i flera mil av motorbåtar, trängs in mot stranden och huggs ihjäl, ibland efter att de legat uppe på stranden i panik i timmar.

Tidigare i år dödades även över 600 långfenade grindvalar vilket innebär att över 2 000 delfiner dödats på Färöarna enbart i år.

Uppmärksamhet som sätter press

Massakern ledde till internationellt stor uppmärksamhet i media och kritiken mot Färöarna var massiv. Både internationellt och bland lokalbefolkningen på öarna, enligt danska tidningen Ekstra Bladet.

Kritiken har nu åtminstone fått öarnas styre att reagera.

– Vi ser allvarligt på det här ärendet. Även om jakten anses hållbar så kommer vi att titta noga på delfinjakterna och vilken roll de ska spela i det färöiska samhället. Regeringen har beslutat att inleda en utvärdering av reglerna om fångst av vitsidingar, säger premiärminister Bárður á Steig Nielsen i ett pressmeddelande.

Organisationen Sea Shepherd, som kämpar för världens marina djur, kommenterade premiärministerns uttalande så här:
– Detta inkluderar INTE grindvalar, som även fortsättningsvis bara anses vara ett traditionellt mellanmål, som kan jagas och slaktas utan några etiska överväganden. Men detta är fortfarande ett steg i rätt riktning för att dessa marina djur ska få det skydd de förtjänar. Detta är resultatet av globala och lokala samhällen som går samman och kräver förändringar.

Även i Japan fortsätter slakten

På andra sidan jordklotet fortsätter jakten i Japan vid den lilla kuststaden Taiji, känd från filmen The Cove. Även här jagas delfiner in till strandkanten där de hägnas in och får leva i ett trångt område i flera dagar innan vissa av dem dödas och andra fångas in för att bli turistattraktioner i små bassänger på världens djurparker.

Hittills har över 20 delfiner dödats, men jaktsäsongen pågår ända till mars 2022, och den japanska regeringen har meddelat att de tillåter att hela 1 849 delfiner av nio olika arter får dödas eller fångas in den är säsongen, en ökning med 100 från i fjol.

Delfinerna som får dödas eller fångas under årets jakt i Japan. Bild: Dolphin Project

– Den onödiga och barbariska årliga Taiji-delfinslakten har börjat igen. När tar detta slut? Hur slutar det? Jag är övertygad om att det kommer att sluta när Japans folk reser sig emot det. Och det börjar hända. Vårt arbete handlar om att uppmuntra det, säger Ric O’Barry, grundare av Dolphin Project som även arrangerar Dolphin Defender Month för att skapa uppmärksamhet kring delfinjakten.

Källor: 9 News, National Geographic och Dolphin Project

Mer att läsa