Gå till innehållet

Kravlista på insatser för att undvika miljökatastrof

Närbild av torr, sprucken jord med en strukturerad yta.

Torka. Foto: Erik Hansson

I ett öppet brev till världens ledare har Fridays For Future-rörelsen tillsammans med över 300 forskare skrivit en lista på nödvändiga första steg för att undvika en ekologisk och klimatmässig katastrof.

– Vi förstår och vet mycket väl att världen är komplicerad och att det vi efterfrågar kanske inte är enkelt. Förändringarna som krävs för att skydda mänskligheten kan verka orealistiska. Men det är mycket mer orealistiskt att tro att vårt samhälle kan överleva den globala upphettningen som vi är på väg mot, samt de katastrofala ekologiska konsekvenserna av att fortsätta som vanligt, skriver Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Anuna de Wever van der Heyden och Adélaïde Charlier från Fridays For Future-rörelsen.

Kravlistan är också undertecknad av över 300 forskare, miljöorganisationer, över 100 000 privatpersoner och en imponerande lista av kända personer så som Malala Yousafzai, Brian Eno, Susan Sarandon, Naomi Klein, Margaret Atwood, Billie Eilish, Mark Ruffalo och många fler.

Här är de “första steg” som undertecknarna kräver av världens ledare:
• Stoppa omedelbart alla investeringar i att ta upp ytterligare fossila bränslen, alla subventioner till fossilindustrin och divestera helt från fossila bränslen.
• Förespråka att ekocid blir ett internationellt brott vid den internationella domstolen.
• Inkludera totala utsläpp, inklusive konsumtion, internationella flyg och frakt, i all statistik.
• Etablera en årlig, bindande kolbudget baserad på den bästa möjliga forskningen och IPCC:s budget som ger oss en 66 procents chans att hindra den globala uppvärmningen från att nå 1,5 grader.
• Skydda demokratin.
• Skapa klimatpolitik som kan skydda arbetare och de mest sårbara för att minska orättvisor baserade på ekonomi, etnicitet och kön.
• Behandla klimatkrisen och den ekologiska krisen som kriser.

Bara pandemin behandlas som en kris
Undertecknarna påpekar också att under pandemin har det blivit tydligare än någonsin tidigare att klimatkrisen aldrig behandlats som en kris. Varken av politiker, media, företag eller den finansiella sektorn. Klimat- och artkrisen fick aldrig i närheten av samma uppmärksamhet som pandemin.

Undertecknarna menar också att de ambitioner som satts upp av världens rikaste länder är långt ifrån tillräckliga och kallar målen om netto noll-utsläpp till 2050 “detsamma som att ge upp”:

– Det är baserat på en kolbudget som bara ger 50 procents chans att begränsa den globala upphettningen under 1,5 grader. Denna statiska slantsingling tar inte ens med några av huvudfaktorerna, så som global rättvisa, de flesta brytpunkterna och återkopplingsmekanismer, samt den redan inbyggda uppvärmningen som gömmer sig i giftig luftföroreningar. Så i realiteten är det betydligt mindre än 50 procents chans.

Skriv under kravlistan här.

Källa: Climateemergencyeu.org

Mer att läsa