Gå till innehållet

Krav på ökad insyn i svenska bankers investeringar

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr - Agência Brasil via Wikimedia

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil via Wikimedia

I en ny stor granskning visas att svenska banker ger dålig insyn i hur de investerar sina kunders pengar. Bland annat har svenska banker investerat över två miljarder kronor i Shell som bland annat varit inblandad i en stor miljökatastrof i Nigeria och nu är på väg att borra i Arktis.

Jämfört med många andra länder ger svenska banker en dålig insyn i investeringar och hur bankerna tar hållbara ansvar. I granskningen är Danske Bank, Länsförsäkringar och Handelsbanken sämst, men alla sju stora banker i Sverige får kritik i 66 procent av granskningskriterierna. Det innebär bland annat att bankerna investerar i företag som kränker de mänskliga rättigheterna och vapenföretag som säljer vapen till diktaturer, men också att det i stort sett inte ställs några krav alls på företag som hotar biologisk mångfald eller som släpper ut växthusgaser.

I många andra länder kan konsumenterna se hur bankerna röstat i bolagsstämmor, vilka företag de lånar ut till och vilka riktlinjer bankerna har för hållbarhet och socialt ansvar. I Sverige är det bara Ekobanken som öppet redovisar vilka företag och organisationer som banken lånar ut till. Något som många konsumenter verkar vilja veta. Över 10 000 mejl har nämligen skickats från Fair Finance Guides svenska webbsida för att kräva bättre hållbarhetsarbete från bankerna. Dessutom har organisationerna Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Diakonia, Fair Finance Guide, Amnesty och Fair Trade Center skrivit en debattartikel på DN om att regeringen måste öka insynen i bankerna, ställa “krav på jämförbar hållbarhetsinformation om enskilda finansiella produkter till konsumenter” och tydliggöra sociala ansvar för sina investeringar.

Källor: Naturskyddsföreningen, DN och Fair Finance Guide

Mer att läsa