Gå till innehållet

Krav från unga miljöaktivister: Stoppa rysk oljeimport

Ung miljöaktivist under aktion i Norge 2021. Foto: Extinction Rebellion Sverige

Extinction Rebellion Youth har skickat ett brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson med uppmaningar om bojkott av rysk olja och gas. “Det viktigaste vi kan göra för Ukrainas folk”.

Olja och gas står för 39 procent av Rysslands statsbudget och 60 procent av den ryska exporten 2019, enligt BBC. Att våra samhällen är fortsatt beroende av fossila bränslen gynnar med andra ord de stora ryska oljebolagen och Vladimir Putin.

Sverige importerar i dagsläget en del av sina fossila bränslen från Ryssland, ungefär hälften av fossilgasen och 8 procent av råoljan. Men det verkar bara vara en del av sanningen. Gröna mobilister, som verkar för miljövänligare transporter, hänvisar till Energimyndighetens rapport där det framgår att 61 procent av den råolja som används till drivmedel har ett okänt ursprung utanför EU.

Även flera av de största oljebolagen har bristfällig eller ingen information om var deras fossila drivmedel kommer från. Det gäller bland annat Circle K och OKQ8. Gröna mobilister skriver till exempel att mycket av den bensin och diesel som OKQ8 och Tanka säljer tillverkas i Finland där det bara finns ett enda raffinaderi. I sin årsredovisning för år 2021 uppger detta raffinaderi att 77 procent av den råolja de raffinerar kommer från Ryssland.

Beroendet av rysk olja måste få ett slut

Det svenska och europeiska beroendet av rysk fossilgas och olja är en av anledningarna till att Extinction Rebellion Youth (XRY) skickade kravbrevet till Magdalena Andersson. Brevet är den första aktionen från ungdomsdelen av klimatrörelsen Extinction Rebellion.

– Jag tror att Sverige blir oberoende av rysk olja och gas är det absolut viktigaste vi kan göra för Ukrainas folk. Invasionen är ett så tydligt exempel på hur fossila bränslen och krigsföring hänger ihop, och jag hoppas det har öppnat våra makthavares ögon. Jag är fruktansvärt orolig inför framtiden om det här inte leder till en genomgripande omställning till ett fossilfritt samhälle, säger Elin Hansson som är engagerad i XRY.

XRY ställer också krav på att den svenska regeringen ska ge ekonomiskt stöd till andra länder i Europa för att främja en rättvis och fossilfri omställning. Detta för att öka säkerheten i Europa.

– På lång sikt är klimatkatastrofen vår största säkerhetspolitiska risk, eftersom den med stor sannolikhet kommer leda till fler allvarliga konflikter. Därför hoppas jag att regeringen är beredd att verka för ett fossilfritt, oberoende Europa. Varje sekund av politisk handlingsförlamning i den här frågan innebär att kriget och klimatkatastrofen eskalerar, säger Sara Isaksson i XRY.

I slutet av brevet skriver XRY att om inga beslut i rätt riktning tas innan den 23 mars kommer de börja protestera med fredlig civil olydnad.

Källor: Pressmeddelande från Extinction Rebellion och Gröna mobilister

Mer att läsa