Gå till innehållet

Krav efter nya coronaviruset: Förbjud vilda djur-marknader

Hittills har 1300 personer insjuknat i en handfull länder, tiotals städer har satts i karantän och över 40 personer har dött av det nya coronaviruset. Virusets ursprung tros vara en marknad i Wuhan i Kina. Experter kräver nu ett förbud mot marknader som säljer vilda djur.

Det nya coronaviruset är inte det enda viruset som ska ha uppstått på grund av handel och förtäring av vilda djur. Sars, mers och ebola har alla spritts från vilda djur till människor och experter menar att risken ökar på grund av djurmarknader. I Kina, där det nya viruset först upptäcktes, och i många andra länder finns det marknader som säljer alla möjliga djur; råttor, rävar, igelkottar, ekottar, salamandrar, sköldpaddor, krokodiler och insekter. Ibland även rödlistade och hotade arter.

På många håll i världen äts så kallat “bush meat” för att överleva, men i Kina anses vilda djur vara delikatesser och köttet kostar mer än nötkött. Det har gjort marknaderna lönsamma och den illegala handeln med vilda djur har ett värde av tiotals miljarder kronor om året.

Enligt Diana Bell, professor vid University of East Anglias School of Biological Sciences är dessa marknader “perfekta” för att virus ska spridas. Hygienen är dålig och djuren dödas ofta framför kunden så att “det är blod överallt”, berättar hon för The Guardian.

En annan faktor som bidrar till spridningen av virus är att människan förstör djurens livsmiljöer så att de rör sig till nya områden och beblandar sig med andra djur eller kommer allt närmare städer där människor lever.

– En viktig lärdom från sars-viruset är att de underliggande rötterna till nyutvecklade zoonotiska sjukdomar kan hittas i den pågående krisen för biologisk mångfald med massiva förluster av arter på grund av överutnyttjande av vilda djurpopulationer och förstörelsen av deras naturliga livsmiljöer genom en ökande befolkning av människor, skrev Diana Bell i en studie från 2004.

Bell och flera andra forskare anser nu att dessa djurmarknader måste förbjudas och stängas.

Källor: The Guardian och Ekot

Mer att läsa