Gå till innehållet

Kraftigt ökat antal maneter och ny stor art hittad

Maneter. Foto: J-P Lahall

Öronmaneter. Foto: J-P Lahall

I januari hittade en familj på Tasmanien, söder om Australien en stor manet uppspolad på land. Maneten var 1,5 meter i diameter och familjen skickade en bild på den till Australiens nationella forskningsbyrå CSIRO.

Dr Lisa-ann Gershwin har jobbat med maneter i 20 år och har i över ett decennium hört historier om att det ska finnas stora maneter i vattnet utanför Tasmanien. På sistone har hon dock tagit emot mängder av bilder på denna förmodat nya art.

Den senaste månaden har det skett en massiv ökning av antalet maneter i tasmanska vatten. Det är normalt att de ökar i antal ibland, men den här gången är det fler än normalt.

– Vi vet inte vad som lett till att många sorters maneter kraftigt ökat i antal. För mig är den verkliga frågan vad alla dessa munnar har för påverkan på ekosystemet och hur det i sin tur kommer påverka oss, säger Dr Lisa-ann Gershwin, som nu skickat in dokument för att få den nya arten godkänd.

Röd brännmanet, som är en släkting till denna nya art, kan få en diameter på två meter och tentakler, eller “bränntrådar” som är 30 meter långa. Det gör den till en av världens största organismer. Längs den svenska västkusten finns exemplar som oftast inte är större än 50-60 centimeter i diameter.

Källa: Sydney Morning Herald

Mer att läsa