Gå till innehållet

Kraftigt ökat antal dödsfall av lamantiner

Lamantin med kalv. Lamantin tillhör familjen manater och är en mellan 400 och 1500 kilo tung växtätare som trivs bäst i grunda vatten. Foto: Galen Rathbun – USFWS Digital Library, Public Domain

Floridas lamantiner dör i stor skala under 2021 och det är oklart varför. Över 400 individer har hittats döda enbart i år. Det motsvarar över 7 procent av populationen.

Natursidan har tidigare skrivit om goda nyheter för hotade lamantiner när  rekordantal räknats i Florida. För 30 år sedan räknades enbart 1 267 individer. I fjol var summan uppe i ungefär 5 700. Det beror troligen både på lyckade naturvårdsinsatser och på att inventeringarna blivit bättre så att man helt enkelt hittar fler av djuren nu jämfört med för 30 år sedan.

Men nu verkar utvecklingen snabbt ha vänt. 2020 hittades 630 döda lamantiner, vilket kan jämföras med årssnittet på 578. Ännu mer dramatiskt verkar 2021 bli. Det har redan hittats över 400 döda lamantiner i Florida. Dessutom har ungefär 40 skadade eller sjuka lamantiner räddats.

Kyla, kollisioner och matbrist
Det är så många dödsfall att de inte hinner undersökas ordentligt, men av de som kontrollerats dog 38 av stress på grund av kyla (de har svårt att hantera vattentemperatur under 20 grader), 12 i kollisioner med båtar, 27 vid födseln och 23 bedömdes vara naturliga.

Patrick Rose, marinbiolog och chef för organisationen Save The Manatee Club, säger till ABC Action News att den största anledningen troligen är en kombination av ovanligt kallt vatten och att lamantinerna har svårt att hitta föda – sjögräs. Sedan 2009 har 58 procent av sjögräset i området försvunnit. Detta beror i sin tur bland annat på alger som slår ut marint liv i Florida och övergödning i Floridas vatten. Dessutom förstörs allt större ytor av deras livsmiljöer.

Lamantin tillhör familjen manater och är en mellan 400 och 1500 kilo tung växtätare som trivs bäst i grunda vatten.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=_L1J0aHRxDA

Källor: Weather Channel och ABC Action News

Mer att läsa