Gå till innehållet

Kraftig ökning av tjuvskjutningar – noshörningar flyttas

Noshörning. Foto: Maths Nilsson

I Botswana har antalet noshörningar som dödas i tjuvjakt ökat kraftigt de senaste åren. Nu ska de flyttas.

Mellan åren 2010 och 2018 dödades sju noshörningar av tjuvskyttar i Okavangodeltat i Botswana. Landet ansågs så pass säkert för noshörningar att det anordnades en stor flytt av 130 noshörningar från Sydafrika till Botswana.

Men 2019 och 2020 vände utvecklingen snabbt och det dödades hela 92 noshörningar i Okavangodeltat, som är landets främsta turistattraktion. Sammanlagt dödas det i dagsläget i snitt 1-2 noshörningar per dag i världen. För att rädda noshörningspopulationen kommer nu de återstående spetsnoshörningarna flyttas till reservat på andra håll i landet. Här ska de få återhämta sig i lugn och ro innan de kan återvända till andra områden, inklusive det 20 000 kvadratkilometer stora naturvärldsarvet Okavangodeltat.

Förutom att flytta noshörningarna kommer de även utöka antalet parkvakter som patrullerar området och de kommer även ta bort hornen från noshörningarna, en process som är ungefär som att klippa naglarna – de växer långsamt ut igen och de består av ämnet keratin.

Det är inte första gången Botswana flyttar noshörningar. På 1990-talet utrotades nästan alla spetsnoshörningar i landet, men med hjälp av att flyttas till reservat och skydd från militären började antalet byggas upp igen.

I Botswana finns både trubbnoshörning och spetsnoshörning. De sistnämnda anses akut hotade och det är enbart spetsnoshörningar som flyttas från Okavangodeltat. Sammanlagt återstår det ungefär 20 000 trubbnoshörningar och 5 000 spetsnoshörningar i hela världen, enligt WWF. Namnen spets- och trubb- beskriver noshörningarnas mular. Spetsnoshörningens spetsiga mule är anpassad för att äta buskar medan trubbnoshörningen äter gräs med sin platta och breda mule.

Källor: News24, Bloomberg, National Geographic och CGTN Africa

Mer att läsa