Gå till innehållet

Kraftig ökning av antalet får i Sverige – fördubbling sedan 1970-talet

Får. Foto: Frida Hermansson 

Idag finns det över 300 000 tackor och baggar i Sverige. Det är en ökning med 20 000 jämfört med i fjol och en fördubbling mot 1970-talet. Fårägare har också blivit bättre på att skydda sina får mot rovdjur, bland annat med effektiva stängsel, uppger ATL.

Flest får finns i Västra Götaland (42 000) och i Gotland (35 000). I Värmland, som haft i snitt 20 vargrevir de senaste tio åren, har det skett en kraftig ökning av antalet får (17 procent på ett år) mycket på grund av ett projekt som länsstyrelsen drivit. 

LÄS ÄVEN: • SLU: Rovdjursstängsel är effektiva

– Tack vare de rovdjursavvisande stängslen och en del planering om hur man betar sina får har fårägare vågat utöka och vi har fått flera nya fårgårdar. Producenterna har lärt sig att bättre skydda sina djur mot rovdjursangrepp. Det går men kräver en hel del merarbete, säger projektledaren Karin Granström på Hushållningssällskapet till ATL.

LÄS ÄVEN: • Stora mastiff-hundar skyddar får mot varg i Sverige

Elof Nilsson, styrelseledamot i Fåravelsförbundet, säger till ATL att några av orsakerna till att det nu finns fler får i Sverige är att det startas många små besättningar men också att djurvälfärdsersättningen till fårproducenterna kan ha bidragit.

Antalet får och lamm har ökat stadigt i Sverige sedan 1950-talet.

Källor: ATL och P4 Gotland

Mer att läsa