Gå till innehållet

Kort visit av Sveriges första nya fågelart 2013

Spansk sparv i Grekland. Foto: Daniel Pettersson

Spansk sparv i Grekland. Foto: Daniel Pettersson

Den 18 maj upptäckte Göran Magnusson i Nederled utanför Rydaholm i Småland en avvikande sparv när han kom hem från en tur till Öland. Det var dock först dagen efter som Göran blev säker på sin artbestämning – Sveriges första spanska sparv.

Fågeln larmades ut 13:40 på söndagen den 19 maj och strax var flera fågelskådare på plats medan ännu fler var på väg.Men de flesta som anlände verkade få se sig lurade på sitt kryss. Den spanska sparven hade synts till på förmiddagen, men i regnet strax efter lunch var det bara andra arter som besökte matningen.

Vid halv fyra på eftermiddagen dök den plötsligt upp igen och under nästan en timme kunde årets första nya art i Sverige beskådas innan den 16:20 återigen lyfte och flög bort. Den här gången kom den dock inte tillbaka och uppemot 200 skådare på plats fick vänta förgäves i regnet.

Dagen efter söktes trädgården och närliggande områden igenom, men utan framgång. Den spanska sparven, som annars framför allt hittas i Spanien och Portugal, hade lämnat Nederled utanför Rydaholm i Småland.

Källa: Club300 och Svalan

Mer att läsa