Gå till innehållet

Körsbärsträden i Japan blommade tre veckor tidigare än normalt

Körsbärsträd i blomning. Foto: KimonBerlin , CC BY-SA 2.0

Körsbärsträdens blomning i Japan är inte bara en populär sevärdhet. Det är också en väldigt lång tidsserie av data. Sedan över 1 200 år har datumen för blomningen dokumenterats och i år slogs rekord över tidigast blomning. Aldrig har den varit så här tidigt på året tidigare.

I Kyoto brukade förr blomningen nå sin kulmen runt den 17 april, men under 2000-talet har träden anpassat sig till ett nytt klimat och blommat som mest redan i snitt den 5 april. I år var dock blomsäsongen på topp redan den 26 mars. Mängder av japaner som besöker körsbärsblomningen har kunnat följa klimatförändringarna år efter år.

Innehåll från Twitter

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://twitter.com/capitalweather/status/1376645148197654529

– Bevis, som tidpunkten för körsbärsblomningen, är en av de historiska proxymätningarna som forskare tittar på för att rekonstruera tidigare klimat. I det här fallet säger den “proxyn” oss något som kvantitativa, rigorösa långsiktiga klimatrekonstruktioner redan har visat – att den mänskliga orsakade uppvärmningen av planeten som vi bevittnar idag är utan motstycke de senaste tusen åren, , säger klimatforskaren Michael Mann till Washington Post.

En proxymätning är en term inom forskning för att mäta något annat än själva mätningen egentligen handlar om. I det här fallet klimatförändringar genom att titta på förändringar i hur träd blommar.

I Tokyo var datumet tolv dagar tidigare än normalt och i Matsue hela 17 dagar tidigare, så fenomenet kan ses över hela landet.

https://twitter.com/sayakasofiamori/status/1377194318507597825

Källor: Science Alert och Washington Post

Mer att läsa