Gå till innehållet

Isfritt Berings hav 30 år tidigare än beräknat

valrossar i berings hav

Valrossar i Berings hav. Foto: Captain Budd Christman, NOAA Corps. – NOAA Photo Library: anim0017, Public Domain, Link

De senaste två åren har Berings hav varit så gott som helt isfritt. Det trodde klimatforskarna skulle ske först 2050. Den stora förändringen har fått stora konsekvenser i området.

Mycket av USAs fisk- och skaldjursmat kommer från Berings hav. Här sker ett av världens största fiske. Det beror på att istäcket skapar en grogrund för alger som blir mat åt djurplankton som i sin tur är en viktig basfödokälla för fiskar, fåglar och valar.

LÄS ÄVEN: • Haven värms betydligt snabbare än man hittills trott

Sedan två år tillbaka har Berings hav varit isfritt. En utveckling som klimatforskarnas modeller beräknade skulle ske först år 2050. Forskare är nu osäkra på om isen över huvud taget kommer tillbaka och i vilken utsträckning. Det kommer dock ha en negativ inverkan på fiskbestånden i området.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Hav absorberar 60% mer värme än vi trott – klimatmål ännu svårare

De kraftigt uppvärmda haven har lett till en explosion i algblomning som kan vara giftig för annat marint liv. Det har också lett till en snabb förändring i fiskfaunan. Torskfiskar som tidigare levde flera hundra kilometer söderut är nu vanliga medan hälleflundror har minskat i antal och norsfiskarna kraschat. Det sistnämnda har fått stora effekter på havsfåglarna i området.

LÄS ÄVEN: • Massdöd av sjöstjärnor kopplas till allt varmare hav

Förutom förändringarna i haven har Alaska även i sommar upplevt en extrem värmebölja som slog ut laxar innan de hunnit leka, utbredda skogsbränder och kraftigt smältande glaciärer.

– Som forskare är jag fascinerad av det. Men som människa är jag deprimerad, säger Phyllis Stabeno, havsforskare vid Pacific Marine som studerat Berings hav i 30 år, till Seattle Times.

Källa: Seattle Times

Mer att läsa