Gå till innehållet

Kommun polisanmäls för dödade fågelungar

Råka. Foto: Erik Hansson  http://www.natursidan.se/fotografer/erik-hansson/

Råka i Skåne. Foto: Erik Hansson

Råkorna i Skåne har redan börjat häcka. Det ledde till en ny tragisk vändning i en lång konflikt om sex träd i Simrishamns kommun. Igår sågades de ned av kommunens entreprenörer, trots protester. Det “regnade” då ner ägg och fågelungar från de råk-bon som fanns i träden. Nu har kommunen polisanmälts för miljöbrott.

Det är två privatpersoner i Borrby som kämpat för de sex sjuka lindarnas bevarande. De menar att de är ett värdefullt inslag i kulturmiljön och enligt en arborist skulle träden kunna leva i 10-20 år till och därmed fortsätta vara hem åt kommunens råk-koloni. Kommunen och byalaget i Borrby menar istället att det är en sanitär olägenhet med råkorna.

Kommunen hade frågat länsstyrelsen om när råkor normalt sett inleder sin häckning och fått svaret den 15 april, men när kommunens entreprenör började såga ner träden “regnade det ägg och fågelungar ner över männen med motorsågarna” enligt Mikael Sahlin, som protesterat mot planerna att ta bort träden.

Miljöhandläggaren Martin Hedman på länsstyrelsen säger att alla fåglar är fridlysta när de häckar och att han blev illa berörd över vad som hänt. Nu kommer länsstyrelsen polisanmäla kommunens agerande.

Henrik Olsson, som är samhällsbyggnadschef och ansvarig för nedsågningen erkänner att det begåtts ett allvarligt fel och att arbetet borde ha avbrutits när man såg att det fanns ägg och levande fågelungar i träden.

– Ansvaret vilar givetvis ytterst på mig, förklarar Henrik Olsson för SVT Sydnytt.

Källa: SVT Sydnytt och Ystads Allehanda

Läs mer

Mer att läsa