Gå till innehållet

Kommersiellt fiske kan ha dödat 87 % av Indiska oceanens valar

Indopacifiskt öresvin i Röda havet. Foto: Serguei S. DukachevOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Sedan 1950 har ungefär fyra miljoner valar fastnat i fiskenät som bifångst i Indiska oceanen enligt en ny studie. En stor andel av valarna har varit delfiner.

Antalet valar i Indiska oceanen kan ha minskat med 87 procent sedan innan 1980 och ungefär 80 000 fastnar årligen som bifångst i fiskenät, enligt en ny studie som publicerats i Endangered Species Research. Forskarna bakom studien menar att användningen av fiskenät i området är “okontrollerat” och kan vara det största hotet mot delfiner i dagsläget.

Stora mängder delfiner fastnar i näten som bifångst och kastas överbord vilket gör det svårt att avgöra hur stora antal det handlar om. Den nya studien baseras på tio olika beräkningar av bifångst som gjorts på olika håll i Indiska oceanen mellan 1981 och 2016.

Det är framför allt delfiner som dödas i näten, men även tumlare och andra småvalar. De drabbas framför allt av nät avsedda för tonfisk. För varje 1000 ton tonfisk som fångas i näten drabbas även 175 valar. De flesta av dem dör en plågsam död.

Forskarna anser att det behövs mer studier och övervakning och att andra fiskemetoder och teknik som avskräcker delfiner kan vara en möjlig lösning.

Källa: The Guardian

Mer att läsa