Gå till innehållet

Kolibri återupptäckt efter nästan 70 år

Blåskäggig hjälmkolibri. Foto: Carlos Julio Rojas /ProAves

Blåskäggig hjälmkolibri. Foto: Carlos Julio Rojas /ProAves

Återigen har det återupptäckts en fågelart som hållit sig gömd för människan i 70 år. För två veckor sedan var det en jerdonsångare. Nu har en blåskäggig hjälmkolibri hittats i “världens mest oersättliga naturreservat”.

Blåskäggig hjälmkolibri. Foto: Carlos Julio Rojas /ProAves

Blåskäggig hjälmkolibri. Foto: Carlos Julio Rojas /ProAves

Carlos Julio Rojas och Christian Vasquez jobbar på ProAves i naturreservatet “El Dorado” och gjorde en inventering av hur torka och bränder startade av jordbrukare påverkat den höglänta miljön i Sierra Nevada de Santa Marta i Colombia. Den 4 mars i år lyckades de upptäcka och fotografera den spektakulära blåskäggiga hjälmkolibrin – en art som inte setts sedan 1946.

Efter att ha upptäckt fågeln och därmed blivit de enda levande människorna som sett den blåskäggiga hjälmkolibrin slog duon läger i området och kunde under två dagar hitta tre individer. Dessutom upptäckte de den akut hotade santamartagärdsmygen.

Den blåskäggiga hjälmkolibrin lever enbart på hög höjd längs kusten i Sydamerika och flera expeditioner de senaste tio åren har misslyckats med att hitta arten. I fjol ändrade IUCN rödlisteklassificeringen till “akut hotad” och även om kolibrin nu hittats så är risken fortfarande stor att den utrotas. Blåskäggig hjälmkolibri trivs bäst i buskage på hög höjd. Dessa buskage bränns av ursprungsbefolkningen i området som ägnar sig åt boskapsskötsel. Reservatet hotas även av exploatering av rika colombianer som bygger semesterhus samt av användandet av giftiga bekämpningsmedel. Blåskäggig hjälmkolibri är dessutom extra känslig eftersom den livnär sig på en blomma i espeletia-familjen som också den är akut hotad.

Området som fågeln lever i anses vara världens mest oersättliga naturreservatet. Där finns exempelvis inte mindre än 14 hotade groddjur. Förhoppningsvis blir upptäckten av blåskäggig hjälmkolibri ytterligare ett argument för att bevara det unika och artrika området.

Läs mer: 
“Utrotad” fågel återupptäckt efter 70 år.

Källa: ProAves

Mer att läsa