Gå till innehållet

Koalor närmar sig utrotning

Koala. Foto: Dliff via Wikimedia (Creative commons) http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Koala. Foto: Dliff via Wikimedia (beskuren bild, Creative commons

Naturorganisationer i Australien varnar nu för att koalor är på väg att utrotas eftersom regeringen inte arbetar tillräckligt aktivt för att stoppa skövlingen av koalornas livsmiljöer.

– Staten är oförmögen att skydda koalorna, säger Deborah Tabart, chef på Australian Koala Foundation. Vi behöver en nationell bevarandeplan som kräver att exploatörer ändrar sitt beteende. Ändå finns ingen i sikte. De har gjort sig av med så mycket personal på (miljö)departementet att jag inte ens är säker på att de har någon kvar som kan göra en plan.

Koalan minskar kraftigt i Australien, med upp till 40 procent de senaste 20 åren i vissa regioner. De huvudsakliga hoten mot koalans överlevnad är habitatförstörelse, sjukdomar som klamydia och ökad risk att bli påkörda av bilar eller attackerade av hundar. Dessutom är koalorna mycket känsliga för klimatförändringar och är en signalart för hundratals andra hotade arter. Det betyder att om koalorna försvinner så har samma öde drabbat många andra arter.

Australien skulle enligt ekologiprofessorn Corey Bradshaw behöva utöka sina eucalyptus-skogar, istället har de minskat med 40 procent sedan européerna anlände till landet och skogsavverkning sker nu till och med i nationalparkerna. Australiens nuvarande regering har även beslutat bygga en stor kolhamn som hotar världsarvet Stora barriärrevet och använt sig av en ineffektiv jakt på hajar.

Läs mer:
Därför kramar koalor träd.

Källa: The Guardian

Mer att läsa