Gå till innehållet

Koalor drabbas hårt av värmebölja och skogsbränder

Koala. Foto (beskuret): Douglas Paul PerkinsEget arbete, CC BY 3.0, Länk

En värmebölja och skogsbränder i Australien har slagit hårt mot landets koalor och kan få långvariga negativa effekter på populationen.

I delstaten Queensland slogs flera temperaturrekord i november med bland annat 44,9 grader i Proserpine och 42,2 grader i Yeppoon. Dessutom har flera bränder brutit ut. Det har lett till en spik i antalet samtal om koalor som kommer in till Fauna Rescue Whitsundays. Djuren uppvisar symptom på värmestress och rör sig mer på marken än normalt, vilket orsakat fler påkörningar. Dessutom har delar av deras livsmiljöer slagits ut av bränderna. Koala-experter som ABC News pratat med tror att effekterna av extremvädret kommer påverka populationen under lång tid framöver.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Varmare klimat kommer leda till fler och intensivare bränder

– En av de största hoten mot koalor är värmeböljor. När det är så varmt och torrt måste de försöka undvika hettan och dessutom måste de få så mycket vatten som möjligt, men lövverken har också drabbats av de varma, torra vindarna. Det är ofrånkomligt att när temperaturen når en viss nivå kommer koalorna bli utmattade av hettan och när det händer dör de snabbt, säger Alistair Melzer, som forskar på koalor vid CQUniversity.

LÄS ÄVEN: • Ny global rapport: Allt fler värmerekord och klimatet allt mer extremt

Situationen för koalorna förväntas förvärras ytterligare framöver när den globala uppvärmningen fortsätter och när vi nu går in i värmefenomenet El Nino då det brukar vara ännu torrare väder i Australien.

Källa: ABC News

Mer att läsa