Gå till innehållet

Koalor behöver vattenstationer för att klara klimatförändringarna

koala

Koala. Foto (beskuret): Douglas Paul PerkinsEget arbete, CC BY 3.0, Länk

Koalor anses väldigt känsliga för effekterna av klimatkrisen. I en ny studie från University of Sydney kommer forskare fram till att koalor kan ges en bättre chans att överleva om det installeras vattenstationer i deras livsmiljöer.

Enligt en äldre studie från 2011 minskade populationen av koalor i Queensland och New South Wales med upp till 80 procent mellan åren 1995 och 2009 på grund av värmeböljor och torka som orsakas av klimatkrisen. Sedan dess har åtskilliga värmerekord slagits varje år i Australien.

LÄS ÄVEN: • Koalor drabbas hårt av värmebölja och skogsbränder

Koalor hotas dessutom av minskande livsmiljöer när deras skogar avverkas och flera tusen exemplar dödas även av katter och hundar årligen. I dagsläget återstår bara ungefär 80 000 koalor, vilket är så få att de inte längre anses fylla en betydande roll i ekosystemen och klassas därmed som “funktionellt utrotade”.

Tidigare kunde koalor få i sig tillräckligt med vätska från de eucalyptusblad som de lever av. Så är inte längre fallet när ett varmare klimat stressar träden och orsakar långvarig torka.

LÄS ÄVEN: • Värsta torkan i Australien på över 400 år slår hårt mot bönder och vilda djur

Nu har forskare vid University of Sydney kommit fram till att vattenstationer där koalor kan få i sig nödvändig vätska kan hjälpa dem att klara klimatkrisen. Forskarna anser dessutom att det kan behövas för andra trädlevande bladätare i Australien som flygpungekorrar och pungråttor (possum), men även sengångare, lemurer och andra apor i andra kontinenter, som också påverkas av den globala upphettningen.

Efter att ha installerat vattenstationer kunde det tydligt konstateras att koalor ökade sina besök vid dem när det rådde värmeböljor och torka.

Källor: University of Sydney, Business Insider och “Needing a drink: Rainfall and temperature drive the use of free water by a threatened arboreal folivore

Mer att läsa