Gå till innehållet

Knölval fast i svensk hamn

Knölval. Foto: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration via Wikimedia

Knölval. Foto: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration via Wikimedia

Under måndagen satt en tio meter lång knölval fast i Fisketångens hamn söder om Kungshamn i Bohuslän. Den hade fastnat i rep eller liknande och både Kustbevakningen och räddningstjänsten försökte i sex timmar hjälpa den ut till havs igen.

Det var vid 15:30 som Kustbevakningen larmades till Fisketångens hamn av allmänheten sedan en knölval fastnat i en brygga.

Knölvalen i hamnen. Foto: Kustbevakningen

Knölvalen i hamnen. Foto: Kustbevakningen

När valen satt fast under bryggan försökte folk både lyfta bryggan med truckar och knuffa ut valen med hjälp av pinnar. När den väl kom loss från bryggan simmade den först upp mot stranden och då försökte folk återigen knuffa ut den. Till slut la sig knölvalen i vattnet och “frustade” enligt vittnet Beppe Såthén.

Först klockan 21:15 kunde valen simma ut ur hamnen. Då hade den stora sår på ryggen som den troligen fått när den fastnade under bryggan. Om den kommer överleva är ännu oklar.

Anders Nilsson, biolog på Naturhistoriska museet kommenterar händelsen så här:
– Jag är både förvånad och fascinerad. Det är i allra högsta grad ovanligt. Det är något som gått väldigt snett.Det kan vara en val som letat efter mat eller en unge som kommit bort från sin mamma. Den ska inte vara här överhuvudtaget utan trivs i jättedjupa vatten ute i Atlanten.

Läs mer:
Exklusiva bilder på knölval utanför Öland.
Politik bakom att knölval inte anses hotad?Källor: Kustbevakningen och Bohuslänningen

Mer att läsa