Gå till innehållet

Klimatforskningsförnekare får mer mediautrymme än klimatforskare

Smältande glaciär. Foto: Erik Hansson

Forskare har gått igenom 100 000 tidningsartiklar om klimatet mellan åren 2000 och 2016. De kom fram till att klimatforskningsförnekare fått nästan 50 procent mer utrymme än ledande klimatforskare. Via sociala medier har klimatforskningsförnekarna dessuotm fått ännu mer överlägsen spridning.

Forskarna bakom studien som publicerats i Nature Communications menar att den ojämna bevakningen resulterat i att allmänheten är onödigt förvirrad i frågan och att den dessutom försenat agerandet mot den globala uppvärmningen.

LÄS ÄVEN: • Media får underkänt i att rapportera om klimatförändringarna

Studien gick igenom 100 000 artiklar i engelskspråkig media och visade att även i erkända tidningar som New York Times, The Guardian och The Wall Street Journal blev klimatforskningsförnekare oftare citerade. Detta trots att forskarvärlden länge varit överens om att det är mänskligheten som ligger bakom stora delar av den globala uppvärmningen, som framför allt orsakas av brännandet av fossila bränslen. Den globala uppvärmningen som pågår utgör också ett stort hot mot civilisationer och livet på jorden.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: IPCC-rapporten är för försiktig – läget är värre

Klimatforskningsförnekare fortsätter dessutom även efter 2016 att få mycket uppmärksamhet i media, trots IPCC-rapporten och koncensus i forskarvärlden.

Nyligen avslöjade även strategen Frank Luntz inom republikanerna i USA att de i 20 års tid jobbat för att minska arbetet mot global uppvärmning, men att han ångrat sig efter att han tvingats fly från sitt hus i de okontrollerade bränderna i Los Angeles 2017. Nu förespråkar han att republikanerna ska ta klimatkrisen på allvar och att det kan drabba partiet om de fortsätter att förminska frågan.

LÄS ÄVEN: • Även konservativa tror på klimatförändringar när de drabbas av extremväder

Frank Luntz upplevelse stämmer in på en studie från den konservativa delstaten Oklahoma i USA. Den visar att konservativa människor som upplevt extremväder i större utsträckning tror på att människan orsakat klimatförändringarna. Med tanke på att allt fler drabbats av översvämningar, okontrollerade bränder, rekordvärme, torka och kraftiga tornador den senaste tiden ökar denna grupp människor.

– Vi upptäckte att, förutom i de extrema delarna av det politiska spektrat, var folk i Oklahoma – en delstat där konceptet ”global uppvärmning” traditionellt inte tas emot så väl – uppmärksamma på förändringar i klimatet, berättar huvudförfattaren Joseph Ripberger till Phys.

Källa: “Discrepancy in scientific authority and media visibility of climate change scientists and contrarians” och Phys.org

Mer att läsa