Gå till innehållet

Klimatforskare i protester: ”Desperata”

Plakat vid demonstration. Foto: Erik Hansson

Allt fler forskare ansluter sig till de demonstrationer, protester och aktioner som genomförs runt om i världen. Flera av dem vittnar om att de blir allt mer desperata när världens ledare fortsätter ignorera den samlade vetenskapens budskap.

– Jag är klimatforskare och en desperat pappa.

Så inleder klimatforskaren Peter Kalmus en artikel i The Guardian. Han frågar sig hur han och hans kollegor ska kunna vara tydligare och hur de ska kunna stoppa katastrofen som närmar sig när inte politiker lyssnar på vetenskapen.

I veckan låste han fast sig i en byggnad i Los Angeles som en del i ett internationellt nätverk av forskare som genomför aktioner för att uppmärksamma klimatfrågan; Scientist Rebellion. Sammanlagt över 1200 forskare från 26 länder är engagerade i nätverket.

Peter Kalmus påpekar att för att undvika två graders uppvärmning, som enligt hans uppfattning är ett direkt hot mot vår mänskliga civilisation, så måsta utsläppen minska innan 2025. Det ser inte ut att ske.

Samtidigt som FN:s generalsekreterare konstaterar att det vore ”galenskap” att investera i mer fossila bränslen är det precis vad världens ledare gör.

– Jag skulle hellre bara vara med min familj och forska. Men jag känner ett moraliskt ansvar att varna, skriver Peter Kalmus vidare.

Källa: The Guardian

Mer att läsa