Gå till innehållet

Klartecken i Danmark för landets femte nationalpark

Bokskog i Gribskov på Nordsjälland. Foto: Malene Thyssen, CC BY-SA 3.0. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=752225

Bokskog i Gribskov på Nordsjälland. Foto: Malene Thyssen, CC BY-SA 3.0.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland, så heter Danmarks nya nationalpark som godkändes i veckan. Det är landets femte nationalpark och den ligger strax väster om Helsingør, på andra sidan Öresund.

Det har tagit nästan 13 år att godkänna den nya nationalparken och den beräknas vara klar under 2018. Området som görs till nationalpark inkluderar naturområden vid Gribskov, Store Dyrehave, Esrum Sø och Kronborgs slott på Nordsjälland och flera världsarv.

– Nationalparkerna är ett riktigt fint initiativ som gör att vi danskar blir mer uppmärksamma på de naturpärlor vi har och att vi besöker dem. Förslaget omfattar några av Danmarks största skogsområden, sjöar, UNESCO-världsarv och många historiska byggnader, säger Esben Lunde Larsen, miljö- och livsmedelsminister.

Involverade i projektet är förutom kommunerna Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør och Hillerød även en lång rad föreningar, förbund och intresseorganisationer.

Danmark har i dag fyra nationalparker: Nationalpark Thy med sina vidsträckta sanddyner, Nationalpark Mols Bjerges slätt- och skogslandskap, den enorma våtmarken Nationalpark Vadehavet och Nationalpark Skjoldungernes Land med sina kulturlandskap och skogsområden.

Källa: Altinget

Mer att läsa