Gå till innehållet

Klartecken för att skjuta 2000 vildrenar i Norge för att hindra smittspridning

Cwd

Ren vid Nipfjället. Foto: Erik Hansson

Den smittsamma sjukdomen CWD har spridit sig bland Norges vildrenar. Nu har det getts klartecken om förberedelser till masslakt av 2000 renar i Norge för att hindra smittan från att spridas till andra hjortdjur i Skandinavien. 

Beskedet om avskjutning kom efter att Vitskapskomiteen for mattryggleik (VKM) kom med sin utvärdering av situationen. VKM menar att om myndigheterna ska begränsa sjukdomen så har de nu en “gyllene möjlighet” eftersom den är begränsad till de nordliga delarna av Nordfjella. “Om målet är att begränsa sjukdomen är bästa lösningen att skjuta ned hela stammen”, lyder kommitténs slutsats.

– Vi är väldigt nöjda med att landsbruks- och matministern Jon Georg Dale (Frp) har tagit oss på allvar och mött de krav vi stället, säger ledaren för Norske Reindriftsamers Landsforbund, Ellinor Marita Jåma, till NRK.

LÄS ÄVEN: • Nytt fall av fruktade sjukdomen CWD i Norge

Att skjuta de 2000 renarna på Nordfjella ses som enda utvägen för att inte smittan ska spridas vidare.

Naturorganisationen Naturvernforbundet har föreslagit att permanenta stammar av lodjur och järv i framtiden kan ha en positiv inverkan på att inte sjukdomar sprids vidare.

– Rovdjur är en naturlig del av ekosystemen där vildrenen håller till och rovdjur har genom tiderna bidragit till att ta bort sjuka djur, säger biologen Arnodd Håpnes, på Norges Naturvernforbund, till NRK.

LÄS ÄVEN: • Fruktad sjukdom upptäckt hos hjortdjur i Norge – kan få enorma konsekvenser

Forskaren och veterinären vid Norsk institutt for naturforsking (NINA), Bjørnar Ytrehus, anser att järven kan ha en positiv inverkan på att inte sjukdomar sprids eftersom det är en stor fördel om sjuka djur tas om hand snabbt. Men han säger också följande till NRK:

– Tanken på att återinföra rovdjur som åtgärd mot sjukdomsutbrott kan verka tilltalande, men vildrenen lever i en miljö som påverkas av människans aktiviteter på alla håll och kanter och därför är det frågan om det går att återskapa den ekosystembalansen i nationalparkerna.

Det var i augusti 2016 som första fallet i Europa av sjukdomen CWD konstaterades hos älg och vildren i Norge. Redan då insåg de inblandade att det kunde få katastrofala följder. I USA och Kanada har bekämpningen av sjukdomen gått ut på att döda alla hjortdjur inom 2-7 mil från smittade djur. Även i Sverige har man nu en beredskap mot sjukdomen om den skulle spridas.

CWD är en smittsam sjukdom som ingår i samma familj som galna ko-sjukan och Creutzfeldt Jacobs sjukdom, men CWD drabbar inte människor. Smittan ger djuren förändringar i hjärnan som drabbar nervsystemet och leder till beteendeförändringar, okoordinerade rörelser, avmagring och död. Det kan ta flera månader innan sjukdomsförloppet leder till döden.

Källor: NRK och NRK

Mer att läsa