Gå till innehållet

Kina stoppar bidrag till mediciner som innehåller myrkottar

Stäppmyrkott i försvarsposition – en taktik som dessvärre gör dem enkla att jaga för människor. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service HeadquartersManis temminckii, CC BY 2.0, Link

Myrkottar anses vara det djur som utsätts för mest illegal handel. Det beror delvis på att det är en populär ingrediens i över 60 kommersiella mediciner i Kina. Nu har landets myndigheter meddelat att de kommer upphöra med bidrag till dessa och flera andra mediciner med ingredienser från vilda djur och växter.

Enligt China Biodiversity and Green Development Foundation används myrkottarnas fjäll i 60 produkter från över 200 företag. När nu Kina meddelar att mediciner som innehåller myrkottsfjäll från och med den 1 januari 2020 inte längre täcks av landets statliga försäkring, så ses det som ett steg i rätt riktning mot den omfattande illegala handeln.

– Det är inte ett totalt förbud mot den inhemska handeln med myrkottar, vilket är vad många kämpar för att få igenom, men det kan signalera en betydande förändring, både i efterfrågan på myrkottar och i regeringens inställning till bevarandet av myrkottarna, sa Steve Given, vid American College of Traditional Chinese Medicine i ett mejl till National Geographic.

Förutom myrkottsfjäll stoppas även bidragen till mediciner som innehåller karettsköldpadda, sjöhästar, koraller och horn från saigaantiloper.

Källa: National Geographic

Mer att läsa