Gå till innehållet

Kina inför förbud mot konsumtion av vilda djur

Myrkottar är ett hårt drabbat djur i handeln med vilda djur. I Kina finns även farmer där djuren föds upp för att sedan säljas. Foto: By MasteraahOwn work, Public Domain, Link

Utbrottet av coronaviruset covid-19 spårades till en marknad med vilda djur i Kina. Nu har landet meddelat att “konsumtion, handel, jakt och transport av vilda djur för konsumtionsändamål” ska förbjudas och att hela 20 000 djurfarmer stängts ned. Ett beslut som välkomnas av WWF.

Det var troligen på en djur- och viltköttmarknad i Wuhan som utbrottet av coronavirusutbrottet skedde. Där såldes bland annat ormar, civetter (afrikanska sibetkatter) och andra djur som föda. Dessutom såldes råttor, ormar, jättesalamandrar och vargvalpar.

All handel med vilda djur för konsumtion förbjuds nu tills vidare i Kina till en ny reviderad lagstiftning kommit på plats. Det innebär även att hela 20 000 djurfarmer stängs. På dessa farmer har bland annat påfåglar, civetter, myrkottar, piggsvin och strutsar fötts upp.

WWF skriver i ett pressmeddelande att förbudet är goda nyheter, men att den illegala handeln fortfarande kommer vara ett stort problem så länge efterfrågan finns kvar.

Enligt en rapport från landets ingenjörsvetenskapsakademi uppskattades att den utbredda handeln med vilda djur omsatte ungefär 740 miljarder kronor år 2017.

– Ingen tradition är värd att skyddas om det bidrar till att människor drabbas och att arter utrotas. Arternas betydelse för ekosystem och biologisk mångfald och för människors hälsa måste värderas högre än priset på deras kött, tänder, ben och horn, säger Zhou Fei på WWFs Kina-kontor.

En majoritet av befolkningen i Kina är emot att det äts vilda djur över huvud taget och en undersökning från 2014 visade att enbart 5% av befolkningen i Peking hade ätit kött från vilda djur det senaste året. Precis som i andra länder har det i Kina genomförts namninsamlingar och skrivits debattartiklar om att handeln borde förbjudas. Nu har protesterna hörsammats.

Källor: The Guardian och WWF

Mer att läsa