Gå till innehållet

Kina förbjuder import av elfenben

Elefant.  Foto: Marie Mattsson

Elefant. Foto: Marie Mattsson

Kina utannonserade nyligen att de inför ett importförbud på elfenben. Förbudet gäller i tolv månader och under den tiden ska det utredas om förbudet har någon inverkan på tjuvjakten i Afrika.

Kinas regering slutar omedelbart med att ge tillstånd att importera elfenbenprodukter, men förbjuder inte handel inom Kina. Förbudet gäller inte heller Hong Kong, som anses vara den huvudsakliga destinationen för olagliig elfenben.

Kina har nyligen dragit ner på antalet licenser för att hantera och handla med elfenben och det finns förhoppningar om att dessa nya beslut av Kina kan leda till ett totalt förbud mot elfenbenshandel på fastlandet vid nästa månads möte med centralkommittén. Därmed skulle också pressen öka på Hong Kong att följa efter.

I veckan ägde för övrigt en stor mässa för pälshandel rum i Hong Kong. Enligt Hong Kong Fur Federation sker 75 procent av all världens pälshandel i Hong Kong och 95 procent av pälsen som säljs på mässan ska enligt arrangörerna komma från farmer i Europa och Nordamerika med “strikta kontroller”.

Källa: Wildlife news och South China Morning Post

Mer att läsa