Gå till innehållet

Katter som står ut med att klappas är mest stressade

Ny forskning som utförts i Brasilien på hushåll som har en, två eller som har tre eller fyra katter har försökt ta reda på vilket katterna själva föredrar – att bo själva med sina ägare eller bo med andra katter. Undersökningen, som genomförts på 60 katthushåll, har dels bestått av att kattägarna fått fylla i ett frågeformulär om sina katters beteenden och personligheter, men också av avföringsprov som mäter katternas stressnivå.

Katt som försöker dölja sina känslor? Foto: Erik Hansson

Forskarnas råd: Tvinga inte dig på katter. Foto: Erik Hansson

Resultatern visar att katter som bor med andra katter inte är mer stressade än ensamlevande katter. Tvärtom. Unga katter (under två år) som lever själv har högre stressnivåer än unga katter som delar sina hem med artfränder. Enligt forskarna kan det bero på att katter som bor tillsammans lär sig att hantera varandra även om de inte verkar trivas så bra ihop.

– Vår data antyder, och det tycker jag är väldigt intressant, att katter som bara står ut med att bli klappade är de mest stressade, säger Daniel Mills, professor i djurbeteende på England’s University of Lincoln. Enligt forskarna kan katter som inte gillar att bli klappade lättare undvika sina ägares gosande om det finns andra katter i hushållet som gillar det.

Forskarna erkänner dock att uppgifterna ska tas med en nypa salt då bara 4 katter i undersökningen uppgavs ogilla att klappas och bara 13 av 102 upplevdes “stå ut med” att klappas. De resterande 85 katterna ansågs av sina ägare uppskatta att bli klappade.

Mills rekommenderar i sin slutsats kattägare med flera katter att ge sina husdjur chansen att äta för sig själv, gå på toa för sig själv, men framför allt att kattägare inte ska tvinga sig på sina katter.

Källa: Livescience

Mer att läsa