Gå till innehållet

Katter försöker gömma sina känslor

Katter försöker dölja sina känslor, men de har speciella relationer med sina ägare och lyssnar ofta mer på dem än vad det verkar. Det framkommer i en ny forskningsrapport som presenteras i juli-utgåvan av tidningen Animal Cognition.

Katt som försöker dölja sina känslor? Foto: Erik Hansson

Katt som försöker dölja sina känslor? Foto: Erik Hansson

– Tidigare studier har visat att katter har utvecklats till att uppföra sig som kattungar i närheten av sina ägare som i sin tur behandlar sina katter som de behandlar barn, förklarar en av studiens författare Kazutaka Shinozuka. För att skapa en sådan relation kan igenkänning vara väldigt viktigt för katter.

Studien gick ut på att spela upp röster för olika katter i deras hem. Dels främlingars röster, men också deras ägares. Katterna såg aldrig de som talade, men reagerade olika beroende på vilken röst som spelades upp. Husses eller mattes röst upplevdes mer intressant av katterna, som dock inte reagerade mer än att de följde ägarnas röster med öronen. Ibland utvidgades även pupillerna på husdjuren, vilket kan vara ett tecken på kraftfulla känslor som upprymdhet.

Dessa reaktioner är väldigt subtila, vilket stämmer överens även med katters förmåga att dölja sjukdomar och skador. I det vilda lägger predatorer märke till svaga individer och katterna har därför utvecklats till att inte visa sina känslor för att inte bli utsatta för hot.

Källa: Discovery

Mer att läsa