
Enligt en ny studie kan kattägare delas in i olika kategorier när det gäller attityden till att deras husdjur jagar vilda djur. Med bättre förståelse för hur kattägare tänker hoppas forskarna kunna hitta sätt att minska mängden vilda djur som katterna tar.
LÄS ÄVEN: • Så många fåglar blir byten åt tamkatter och så minskas risken
Studier om hur många fåglar som tamkatter tar har kommit fram till lite olika resultat, men det rör sig troligen om miljardtals fåglar per år över hela världen. Enbart i Sverige rör det sig om flera miljoner småfåglar som får sätta livet till.
Hur detta kan minskas är en något infekterad fråga, men en ny brittisk studie försöker närma sig en lösning genom att dela upp kattägare i olika kategorier baserat på deras svar på enkätfrågor.
De brittiska forskarna fann att de allra flesta kattägare är negativt inställda till att deras husdjur tar fåglar, ödlor och andra vilda djur. Men samtidigt vill väldigt få hålla sina katter instängda. Forskarna menar därför att det effektivaste sättet att minska tamkatters påverkan på vilda djur är att fokusera på hur katterna som är utomhus kan lyckas sämre med sin jakt.
Att få fler katter att bära halsband med bjällra eller färggrann haklapp är enligt deras slutsatser en effektivare metod eftersom det är åtgärder som har stöd hos många kattägare.
De flesta tamkatter tar väldigt få vilda djur, men eftersom det finns så många katter så kan deras påverkan på fåglar, små däggdjur och reptiler vara ansenlig, menar forskarna.
– Den här studien visar vilka olika perspektiv kattägare har när det gäller husdjurens jaktbeteende. Om naturen ska ”vinna” och hotade arter gynnas, behövs en pragmatisk inställning där kattägares inställning tas i beaktande som en del av en större bevarandestrategi, säger Tom Streeter, ordförande för organisationen SongBird Survival, som varit med och finansierat studien.
Han uppmanar också kattägare och bevarandeorganisationer att jobba tillsammans för att hitta billiga och enkla sätt att gynna fågel- och smådjurspopulationerna i Storbritannien.
Vill du veta vilken kategori av kattägare du tillhör? Gör testet som forskarna tagit fram.
Källor: University of Exeter och Frontiers in Ecology and the Environment

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Jag hade en underbar perserkatt. Hon var född i Amsterdam. Hon flyttade till mig, när hon var två år. Hon var helt ointresserad av fåglar, möss och ekorrar. När vi var på landet smet hon ut och väntade på att jag skulle följa henne runt huset. Hon åt lite gräs och sedan gick hon in igen. En gång satt hon på verandan när en talgoxe landade på ryggstödet. Hon duckade och talgoxen flög sin väg. Kanske var det ingen i hennes familj som jagat på många generationer. Hon blev 18 och 1/2 år.
På landsbygden och glesbygd är katter helt oumbärliga när det gäller att hålla undan möss sorkar och råttor om man inte använder fällor och gift.
Det kan handla om tiotals eller något hundratal möss enbart i bostaden som måste bort årligen.
En avlägsen granne fångade drygt 100 möss i potatiskällaren en vinter, de har inte katt.
Man kan undvika att mata småfåglar och sätta upp fågelholkar i trädgården.
Som kattägare och fågelskådare är jag förstås tveeggad. Jag har sett uppskattningar att katter i Sverige tar upp emot 10 miljoner småfåglar per år. Personligen tror jag den siffran är en överskattning, den bygger på ett antagande att vi har 1 miljon katter som då i snitt tar 10 fåglar per år. Min erfarenhet är att en katt specialiserar sig en del. Min katt var tex mycket intresserad av att jaga småfågel men mindre intresserad av möss medans grannens katt var precis tvärtom. Min katt har också kraftigt avtagit i sitt jagande med stigande ålder. Hon är nu 10 år och är inte i närheten av samma jaktinstinkt som när hon var 4-5 år. Tror ändå inte att hon tog 10 fåglar per år under sin ”glansdagar”. De har ju en förkärlek att stolt bära hem sitt byte så rätt bra koll har man ändå. Men oavsett så får man givetvis försöka minimera möjligheterna. Fågelmatning på tomten, holkar mm går förstås bort. Sedan kan man engagera sig genom att leka med katten, helt enkelt trötta ut dem. De behöver ju inte jaga för maten/överlevnad utan det är ett sätt att få utlopp för energi, så hjälp dem trötta ut sig på jakt på döda ting istället 🙂
Jag tycker att det är hög tid att katter får hålla sig inomhus precis som våra hundar gör. Jag är själv stor kattälskare, men jag förstår hur stor skada katten gör utomhus. Min katt trivs bra inomhus och kan gå utomhus i band precis som min hund gör. Vi måste förstå hur många fåglar som fångas och dödas av katter varje år. Eftersom jag bor ganska nära ett fågelskyddsområde så är det extra viktigt att vi som har katter håller dem inomhus. Det är en god idé att skärpa lagstiftningen på denna punkt.