Gå till innehållet

Kända djur från filmer lever plågsamma liv i verkligheten

Ugglan Crash, känd från Harry Potter, lever till vardags i en kal bur som inte städas på sex veckor, enligt en tidigare anställd på företaget som hyr ut honom. Foto: PETA/Youtube

Ugglan Crash, känd från Harry Potter, lever till vardags i en kal bur som inte städas på sex veckor, enligt en tidigare anställd på företaget som hyr ut honom. Foto: PETA/Youtube

Djurrättsorganisationen PETA har anmält företaget Birds & Animals Unlimited (BAU), som förser många av Hollywoods stora produktioner med tränade djur. PETA menar att BAU i många fall inte ens ger djuren minimal skötsel och de har publicerat en film som stärker deras anklagelser.

– Djur som använts i film och tv har försummats, lämnats hungriga och behandlats som rekvisita som kan slängas efter användning. Det enda sättet att försäkra sig om att en produktion är human är att hålla den fri från djur, säger Lisa Lange, representant för PETA.

LÄS ÄVEN: • PETA skapar stor uppmärksamhet med stark film mot läderindustrin

Djuren som Birds & Animals Unlimited (BAU) tillhandahåller har bland annat varit med i filmer och tv-serier som “Harry Potter”, “Pirates of the Caribbean”, “Game of Thrones” och “Zoo”. Anklagelserna om att djuren missköts kommer från en före detta anställd på företaget, som även filmade hur djuren lever på området (se filmen längre ner på sidan).

Enligt den tidigare anställda och PETA så är det här bara en del av de missförhållanden som avslöjades på företaget:
• En uggla vid namn Crash, som var med i “Harry Potter”-filmerna, lever precis som andra rovfåglar på företaget i för liten bur som inte heller rengjordes på sex veckor.
• Två katter, som är med i kommande filmen “Benji”, gavs ingen mat i flera dagar eftersom de ansågs för tjocka.
• Flera grisar fick gå i veckor med skador som inte behandlades.
• Flera djur har dött på företaget efter att skador inte behandlats av veterinärer.

LÄS ÄVEN: • Film om djurrättskämpe efter Rodriguez

BAU har svarat på anklagelserna och menar att filmen manipulerats genom att burar tömts på bäddar och att de bara visar delar av sanningen, men företaget erkänner också att delar av verksamheten kan göras bättre och att de kommer se över sina rutiner.

Bob Ferber, en pensionerad åklagare i Los Angeles som jobbat med djurskyddsfrågor har gått igenom anklagelserna från PETA och BAU:s svar. Han menar i en intervju med The Hollywood Reporter att det är oklart om det BAU ägnar sig åt är brottsligt.
– Det kan kanske nå upp till ett brottsmål eller så gör det inte det, men det är fortfarande chockerande. De håller djur på samma sätt som ett fattigt, underfinansierat djurhem. De här burarna ser patetiska ut för att vara en privat verksamhet som tjänar pengar på djuren. Jag håller nästan aldrig med PETA – de tar ibland isolerade händelser och gör dem till mer än det ser ut – men underhållningsindustrin bör bli överraskade över vad som händer här.

Se filmen från BAU här (varning för en del starka scener):
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=trL-n1h_Ah4″]

Källa: The Hollywood Reporter och PETA

Mer att läsa