Gå till innehållet

Känd från filmen Rio – spixara upptäckt i naturen efter 16 år

Spixara. Foto: Daderot https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyanopsitta_spixii_-_Museum_fur_Naturkunde,_Berlin_-_DSC00194.JPG, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48154636

Spixara. Foto: Daderot 

Spixaran, fågeln som kanske är mest känd från filmen Rio, har inte setts i vilt tillstånd sedan år 2000. Samma år föddes Damily Oliveira, en fågelintresserad brasilianare vars farfars dröm var att se fågeln i naturen igen. Nu har hon inte bara sett den, utan även lyckats filma sin upptäckt.

Pinpin Oliviera dog ifjol, 94 år gammal. Hans favoritfågel var spixaran och han drömde om att få se arten flyga i naturen utanför staden Curacá i Brasilien.

I slutet av juni 2016 sågs plötsligt en spixara igen utanför Oliviera-släktens hemstad och en av dem som lyckades se arten var Pinpins 16-åriga barnbarn Damily, som dessutom filmade händelsen med sin mobiltelefon.

Spixaran är akut hotad och förmodades vara utrotad i det vilda, bland annat på grund av förlorade livsmiljöer och på grund av att arten är populär som burfågel, något som skildrades i den animerade filmen “Rio”.

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotad fågel som inspirerade filmen Rio är död.

Damily och hennes mamma Lourdes Oliveira kontaktade Society for the Conservation of Birds in Brazil (SAVE Brasil, BirdLife Partner) och fick fyndet bekräftat av biologer, som direkt begav sig till platsen. Om spixaran som sågs är förrymd eller levt länge i området är ännu oklart, men Save Brasil menar att platsen är lämplig för en återintroducering av arten och fyndet visar också på vikten av att skydda den här naturen. I två års tid har naturorganisationer jobbat för att skydda 44 000 hektar i området.

Snart kan det bli aktuellt att placera ut de första spixarorna så att de åter kan leva i vilt tillstånd, som i filmen “Rio” och som Damily Oliveiras farfar drömde om.

Damily Oliveiras film på en spixara:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=YZi0g_UXcts”]

Källa: Birdlife

Mer att läsa