Gå till innehållet

Kanadas högsta domstol stoppade oljeborrning i ursprungsbefolkningens område

Oljeplattform i Alaska. Foto: US Pacific Command via Flickr 

Kanadas högsta domstol gick på ursprungsbefolkningens linje och stoppade oljebolagens planer på att leta efter olja i ursprungsbefolkningens land i norra Kanada, det uppger CBC.

Tidigare hade Kanadas National Energy Board gett oljebolagen klartecken att påbörja seismiska tester i området utan att ursprungsbefolkningen tillfrågats tillräckligt. Högsta domstolen menar att det tagits alldeles för liten, “om någon”, hänsyn till ursprungsbefolkningen och deras beroende av marina däggdjur i området.

LÄS ÄVEN: • Norska staten ger rekordmånga tillstånd att borra efter olja och gas i Arktis

De seismiska testerna för att leta efter olja görs med ljudkanoner som orsakar högre läten än när en raket på väg ut i rymden startar. En ny studie har visat att plankton påverkas av de höga ljuden. Det visar sig att 64 procent av djurplankton dör i ett område på upp till 1,2 kilometer från testerna. I området dog även alla krill-larver. Exakt varför djurplankton dör av ljuden är inte klarlagt, men en teori är att ljuden gör att de tappar orienteringsförmågan.

LÄS ÄVEN: • Sökandet efter olja i haven drabbar djurplankton hårt

Förutom att djurplankton dör och påverkar hela ekosystem har tidigare forskning visat att annat marint liv drabbas direkt av de seismiska testerna. Det gäller till exempel valar som använder sonar för att leta mat och kommunicera.

 

Källa: CBC

Mer att läsa