Gå till innehållet

Kanada verkar inte få någon nationalfågel

Grå lavskrika – Kanadas nationalfågel, enligt organisationen Royal Canadian Geographic Society. Foto: Walter Siegmund, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8912552

Grå lavskrika – Kanadas nationalfågel, enligt organisationen Royal Canadian Geographic Society. Foto: Walter Siegmund, CC BY-SA 3.0,

I ett och ett halvt år ordnade Royal Canadian Geographic Society en omröstning som skulle utse Kanadas nya nationalfågel. Efter att den grå lavskrikan valdes ut av juryn hände dock ingenting. Omröstningen fick aldrig stöd av myndigheterna och det finns inga planer på att utse någon ny nationalfågel, uppger CBC.

Den grå lavskrikan utsågs till nationalfågel efter en onlineomröstning på Canadian Geographics hemsida som fick över 50 000 röster. Det kan jämföras med när SOF BirdLife ordnade en omröstning om Sveriges nationalfågel i fjol och koltrasten vann. Då kom det in 54 000 röster, trots att Sverige bara har en dryg fjärdedel så många invånare som Kanada.

LÄS ÄVEN: • Koltrasten är fortfarande Sveriges nationalfågel.

Utnämningen mötte också viss kritik eftersom den kanadensiska organisationen valde att inte följa allmänhetens val. Flest röster och nästan dubbelt så många som grå lavskrika fick nämligen svartnäbbad islom (13 995 röster). Grå lavskrika (7 918) kom egentligen bara trea i omröstningen, efter fjälluggla (8 948).

Den grå lavskrikan är en tuff fågel som överlever de kalla vintrarna genom att hamstra mat i gömmor i skogarna. Den är även känd för att följa efter folk i hopp om att få en smakbit av matsäcken och kan då, som på bilden, vara väldigt orädd. Foto: Salempoupoune, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6491631

Den grå lavskrikan är en tuff fågel som överlever de kalla vintrarna genom att hamstra mat i gömmor i skogarna. Den är även känd för att följa efter folk i hopp om att få en smakbit av matsäcken och kan då, som på bilden, vara väldigt orädd. Foto: Salempoupoune, CC BY-SA 3.0.

Fågelskådaren David Bird (jo han heter så), deltog i den jury som till slut valde ut den sociala grå lavskrikan som finns i hela Kanada.

– Det är ett underbart affischnamn för våra barrskogar, våra nationalparker och för klimatförändringar. Det är en perfekt fågel för Kanada, menar han.

Precis som lavskrikan i Norden kan den grå lavskrikan vara orädd för människor och till och med äta korvbitar ur handen.

Den 1 juli 2017 fyllde Kanada 150 år som land och Canadian Geographic Society tyckte det vore utmärkt att då utse grå lavskrika till den officiella nationalfågeln. Det var dock bara ett förslag från organisationen. Ungefär som när Dagens Nyheter “utsåg” koltrasten till nationalfågel på 60-talet.

Canadian Geographic Society hade aldrig förankrat omröstningen med några myndigheter och efter att den avslutades har folk som kontaktat den ansvariga ministern fått ett kort och koncist svar: “för närvarande har vi inga planer på att införa nya nationalsymboler”.

Källa: CBC

Mer att läsa