Gå till innehållet

Kanada utannonserar sitt största marina reservat

75 procent av världens narvalar lever i det skyddade området om sommaren. Foto: Dr. Kristin Laidre, Polar Science Center, UW NOAA/OAR/OER – NOAA Photolib Library, Public Domain.

Ett 110 000 kvadratkilometer stort område i Lancastersundet har utannonserats som skyddat område i Kanada. Det är landet största marina reservat och utgör nästan två procent av landets kustområde, rapporterar CBC.

I och med det nya reservatet mer än fördubblade landet sina områden med skyddad marin natur. Det är dock fortfarande inte tillräckligt för att uppfylla de löften om att skydda fem procent av Kanadas vatten till år 2017 som liberalerna utlovat.

Gränserna till reservatet har dragits med hänsyn till inuiterna som lever i området och ett avtal med fem olika inuitsamhällen ska undertecknas för att göra reservatet starkt förankrat lokalt. Detaljer i avtalet är inte klara än, men det kommer bli förbjudet att leta efter olja och gas i området.

Lancastersundet utgör ett artrikt område där många flyttfåglar passerar och här lever även valar, isbjörnar, sälar och valrossar. Här finns bland annat ungefär 75 procent av världens narvalar under sommaren och 20 procent av världens vitvalar migrerar genom sundet.

Oljebolaget Shell bidrog till det skyddade området genom att avstå från 30 olje- och gastillstånd, utspridda på en yta av 8600 kvadratkilometer.

Källa: CBC

Mer att läsa