Gå till innehållet

Kan Seaworlds späckhuggare räddas av ny ägare?

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Merlin Entertainments, som bland annat äger Legoland och London Eye, är intresserade av att köpa kedjan Seaworld – känd från filmen Blackfish för att ha delfiner och späckhuggare i fångenskap. Merlin har dock en policy om att inte ha valar (där ingår delfiner) i fångenskap, uppger Bloomberg

Kanske kan späckhuggarna och delfinerna i Seaworld slippa fångenskapen om Merlin lägger fram det bästa budet för Seaworld. Merlin har i alla fall gjort klart att de inte är intresserade av att köpa den delen av Seaworld som har marina däggdjur i bassänger. Det är emot företagets policy.

LÄS ÄVEN: • Späckhuggaren Tillikum, huvudpersonen i dokumentären Blackfish, är död

Nöjespark-kedjan Seaworld har haft sämre försäljning och besökare sedan de uppmärksammades i dokumentären “Blackfish”. Den enormt uppmärksammade dokumentären, ledde till att opinionen svängt kring späckhuggare i fångenskap. Dokumentären handlar framför allt om djurparkskedjan Seaworld som arrangerar späckhuggarshower i USA och om de dödsfall som inträffat på anläggningarna. Efter att ”Blackfish” sändes tappade Seaworld ungefär tolv procent av sina besökare och de har även fått se konserter ställas in när inte banden vill ge sitt stöd till djurparken.

Läs även: • Djurparken Seaworld förbjuds föda upp späckhuggare.

Till slut förbjöds kedjans djurparker att föda upp späckhuggare. De 23 späckhuggare som djurparken har i fångenskap för tillfället kommer de dock inte att släppa ut, enligt Seaworld eftersom de inte skulle överleva i frihet. Då späckhuggare kan bli 30-40 år gamla i fångenskap kan dock späckhuggarshowena fortsätta ett bra tag till. Om inte SeaWorld får en ny ägare med annan policy

LÄS ÄVEN: • Film från djurpark på Kanarieöarna visar instängd späckhuggare i panik

I det vilda kan späckhuggare bli över 100 år gamla, något ”Granny” bevisade nyligen.

Källa: Bloomberg

Mer att läsa