Gå till innehållet

Kampsång mot grävlingsjakt i England

Det pågår en hård och uppmärksammad kamp i England om grävlingsjakt. Myndigheterna, samt vissa bönder och jägare vill skjuta ihjäl ungefär 100 000 grävlingar eftersom djuren sprider tuberkulos till boskap. Miljörörelser i landet anser dock att jakten är beslutad på felaktiga grunder och framför allt att det är osäkert hur många grävlingar som finns i Storbritannien. Regeringen vill till exempel att det ska skjutas mellan 2856 och 2932 djur i vissa områden där det uppskattas finnas någonstans mellan 2657 och 4079 med en 40 procents chans att antalet till och med ligger utanför den här intervallen. Jakten innebär alltså en risk att grävlingar utrotas helt i vissa områden.

Naturorganisationer tycker dessutom, förutom att jakten är oetisk, att en vaccinering av grävlingarna vore en effektivare lösning. En metod som använts framgångsrikt i Wales.

Flera kändisar har gett sig in i debatten och kampen och det har bland annats bildats gruppen Artful badger som består av Brian May (Queen), Slash (Guns’n’Roses), Shara Nelson (Massive Attack) och David Attenborough och vars senaste protestlåt är producerad av Rob Cass (Estelle, Robbie Williams). Låten heter “Badger Swagger” (ungefär “grävlingstil”) och kan ses här under.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=juw-ms2XuMM”]

Källa: The Guardian

Mer att läsa