Gå till innehållet

Kämpade för fjärilar mot skogsavverkning – nu är de mördade

Monarkfjäril, hona. Foto: Kenneth Dwain Harrelson, CC BY-SA 3.0, Link

Inom en vecka har två män som arbetade med fjärilar mördats i Mexiko. Båda kämpade för att stoppa skogsavverkning och för att ge fjärilar en skyddad livsmiljö.

Raul Hernández jobbade som guide i ett fjärilsreservat i delstaten Michoacán. I söndags hittades han död, full av blåmärken och ett djupt sår i huvudet. Lokalbefolkningen tror att det finns en koppling till mordet på Homero Gómez González som hittades död i en brunn i mitten av januari. Även han hade många blåmärken på sin kropp.

Miljöarbetare i området misstänker att de dödats av kriminella gäng, som kan ha kopplingar till skogsindustrin som inte uppskattar att det skapas skyddad natur i området. González hade tidigare mottagit hot från kriminella gäng efter att han öppnat ett reservat för monarkfjärilar i närheten. Det är förbjudet med skogsavverkning i regionen, men skogsindustrin är inte nöjd med det beslutet.

Monarkfjärilarna är kända för sin långa migration från och till Nordamerika. När de anländer till bergen i Mexiko samlas de tätt ihop på träd för att hålla värmen. Tiotusentals monarker kan samlas på samma träd, ett fenomen som lockar turister till platsen.

Det mördades i fjol rekordmånga människor i Mexiko, hela 34 582 personer. Det är bara i Indien och Brasilien som fler mördas årligen.

Läs även:
90% färre monarkfjärilar – nu ska träd flyttas i anpassning till klimatförändringar
Mångmiljonsatsning för att rädda hotade monarken
Man som arbetade för skydd av Amazonas mördad i Brasilien
Ledande miljöaktivist mördad i Brasilien

Källor: BBC och NY Post

Mer att läsa