Gå till innehållet

Kalifornien föreslår förbud mot elfenbenförsäljning

Elefant.  Foto: Marie Mattsson

Elefant. Foto: Marie Mattsson

Ett nytt lagförslag i Kalifornien i USA vill göra det olagligt att köpa och sälja elfenben och noshörningshorn i delstaten. 

I dagsläget är det bara förbjudet att handla med elfenben importerat efter 1977, men det nya förslaget vill ta bort det undantaget och enbart tillåta “väldigt begränsad handel i utbildnings- och forskningssyfte”.

Enligt en undersökning gjord av Natural Resources Defense Council (NRDC) 2014 är upp till 90 procent av all elfenbenförsäljning i delstaten illegal eftersom det fuskas med märkningen. Det är tillåtet att handla med antika elfenbensföremål, men genom att felaktigt märka föremål som antika har handeln kunnat fortsätta. USA beräknas vara världens näst största marknad för elfenbenshandel.

– Så länge det finns en hög efterfrågan på elfenben och risken att åka fast är liten, kommer den legala handeln fortsätta vara en kuliss för kriminella nätverk. Ett förbud mot elfenbensförsäljning i Kalifornien är ett viktigt steg framåt för att rädda elefanter, sa John Calvelli, chef för kampanjen 96 Elephants.

Även i Sverige förekommer handel med elfenben. De svenska auktionshusen handlar fortfarande med elfenbensföremål trots att det anses vara ett utbrett fusk med CITES-intyg och att få föremål att se äldre ut än de egentligen är. Svenska tullverket erkänner också utan omsvep att mörkertalet är stort, men att de griper ungefär 20 svenskar per år med illegala djurföremålSamtidigt skriver tv-kända antikprofiler i Sveriges största antiktidning om hur man kan inreda sitt hem i elfenben.

Det skjuts ungefär en elefant var 15:e minut.

Källa: Huffington Post

Mer att läsa