Gå till innehållet

Julklapp till Sveriges fågelskådare: Landets tredje rostsparv någonsin

Rostsparv (arkivbild). Foto: Jan Svetlík – https://www.flickr.com/photos/svetlik/2477259925/, CC BY 2.0, Länk

Den 19 december hittade Gudrun Öhmans dotter en udda fågel på deras fågelmatning i Skutskär öster om Gävle. Familjen trodde först att det var en ortolansparv (även det skulle vara en mindre sensation under vintern) som höll ihop med ett gäng gulsparvar. När en bild på fågeln spreds i fågelgrupper på Facebook dagen innan julafton stod det snabbt klart att det var något ännu mer sällsynt – en rostsparv.

Rostsparven är kvar vid matningen när det här skrivs den 23 december och många fågelskådare har börjat anlända till trädgården. Det har skickats ut instruktioner via Bird Alarm om hur man bör parkera och uppträda.

Arten har bara påträffats vid två tillfällen tidigare i Sverige; 2014 på Haparanda Sandskär i Norrbotten och 1967 vid Ottenby på Öland. Båda dessa fynd gjordes under sommarhalvåret.

LÄS ÄVEN: • Sveriges första rostsparv på 47 år upptäckt

Gudrun Öhman har vänligt nog meddelat att fågelskådare var välkomna även under julaftons förmiddag, juldagen från gryning fram till 14:30 och annandag jul under dygnets ljusa timmar, enligt meddelande från Club300. Tänk på att visa hänsyn på plats.

Det är nog många fågelskådare (och boende i Skutskär) som kommer minnas julen 2018 lite extra länge.

Rostsparv påminner om ortolansparv, men är mindre och häckar i vanliga fall i sydöstra Europa.

Källa: Bird Alarm

Mer att läsa