Gå till innehållet

Ju fler rävar och mårdar desto färre sjukdomsbärande fästingar

Rödräv. Foto: Erik Hansson

Rovdjur som tar gnagare minskar antalet fästingar som bär på smittor som borrelia i ett område, enligt en ny studie som publicerats i The Royal Society. Det anses till och med vara det effektivaste sättet att bekämpa fästingsmittor.

Studien från Nederländerna pågick i två år. Under den här tiden filmade kameror på 20 olika platser för att mäta aktiviteten av rödrävar och mårdar, hundratals gnagare samlades in från samma områden för att räkna fästingar och testa dem för sjukdomar. Det genomfördes även inventeringar av fästingar med filtar längs marken.

LÄS ÄVEN: • Rådjur har oförtjänt dåligt rykte om fästingar

Studien visade att områden med rävar och mårdar hade 85 procent färre infekterade fästingar än i områden med få rovdjur där omfattande jakt på rävar tillämpas. I snitt minskade antalet nykläckta fästingar på mössen till 10-20 procent där det fanns gott om rovdjur som tar gnagare.

Anmärkningsvärt ledde dock inte förekomsten av många rovdjur till att gnagarpopulationen minskade nämnvärt. Istället tror Tim R. Hofmeester, som ledde studien, att det minskade antalet fästingar beror på att gnagarna håller sig mer gömda under marken när rovdjur är i närheten.

LÄS ÄVEN: • Fästingsmitta som orsakar köttallergi allt vanligare

– Det här är den första studien som empiriskt visar att rovdjur är bra för din hälsa med hänsyn till fästingburna smittor, säger Taal Levi, ekolog vid Oregon State University till NY Times.

Taal Levi menar också att rovdjur verkar vara det hittills effektivaste sättet att minska fästingspridda sjukdomar. Att skjuta rådjur (som har många fästingar) eller spruta bekämpningsmedel har hittills inte fungerat speciellt bra.

Källor: NY Times och The Royal Society

Mer att läsa