Gå till innehållet

Prisbelönt journalist som skildrade övergrepp mot miljödemonstranter åtalades

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr https://www.flickr.com/photos/criminalintent/

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr 

En statlig åklagare i North Dakota åtalade den prisbelönta journalisten Amy Goodman för att hon “medverkat i upplopp”. Amy Goodman var på plats vid demonstrationer mot en stor oljeledning och filmade attacker mot ursprungsbefolkningen som protesterade mot bygget. Beslutet att åtala henne har fördömts och kallats en “attack mot pressfriheten” som “borde skrämma oss alla”. Nyligen meddelades att domaren avslog åklagarens åtalspunkter.

– Jag kommer att återvända till North Dakota för att bekämpa den här anklagelsen, som är ett tydligt brott mot det första författningstillägget. Jag gjorde mitt jobb som journalist och rapporterade om en våldsam attack mot ursprungsbefolkningens demonstration, sa Amy Goodman som svar till åtalet.

Läs även: • USA:s ursprungsbefolkning i enorma protester mot oljeledning

Åklagaren, Ladd Erickson, ändrade i förra veckan åtalet från intrång till upplopp och erkände i ett brev till Amy Goodmans advokat att det fanns “lagliga problem med att bevisa intrånget”. Ladd Erickson motiverar arresteringen och det nya åtalet med att påstå att Amy Goodman helt enkelt inte är någon journalist.

– Hon är en demonstrant. Allt hon rapporterade om var för att berättiga demonstrationen, sa han till Grand Forks Herald.

Amy Goodman har dock jobbat som undersökande journalist i 25 år och vunnit dussintals priser och utmärkelser för sitt arbete. Sedan 1996 driver hon den oberoende nyhetsprogrammet Democracy Now! som sänder globala nyhetsprogram dagligen.

Under natten till tisdagen meddelade domaren i North Dakota att domstolen inte kommer ta upp fallet.

Innan Amy Goodman anlände till demonstrationen mot oljeledningen var inte en enda reporter närvarande för att bevaka vad som kallas “den största folksamlingen av ursprungsbefolkning i USA på över 100 år”. Över 3000 personer hade samlats i Cannon Ball, North Dakota och de fick även stöd av 30 miljöorganisationer i sina protester mot byggandet av Dakota Access Pipeline, en oljeledning som kommer hota miljön, ursprungsbefolkningens möjlighet att försörja sig och deras dricksvatten.

Arresteringen av och åtalet mot Amy Goodman har bland annat kallats “en attack mot journalistiken och pressfriheten” och att “det borde göra oss alla rädda”.

Amy Goodman håller huvudföredraget vid 2013 års National Conference for Media Reform i Denver, Colorado. Foto: Committee to Protect Journalists

Amy Goodman håller huvudföredraget vid 2013 års National Conference for Media Reform i Denver, Colorado. Foto: Committee to Protect Journalists

 

Arresteringen av Amy Goodman har även fördömts av Committee to Protect Journalists (Kommittén för att skydda journalister).

– Den här arresteringen är ett genomskinligt försök att hota reportrar från att rapportera om demonstrationer i allmänhetens intresse. Myndigheterna i North Dakota bör sluta göra bort sig, ta tillbaka åtalet mot Amy Goodman och se till att alla reportrar är fria att sköta sitt jobb, säger Carlos Lauría, chefkoordinator på Committee to Protect Journalists.

I det material som Amy Goodman filmade från demonstrationen den 3 september i år syns hur vakter bussar hundar på demonstranterna och använder pepparsprej mot dem. Flera personer ska ha skadats i sammandrabbningarna.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=kuZcx2zEo4k”]
Klicka här om du inte kan se filmen här ovan.

Källa: Democracy Now och The Nation

Mer att läsa