Gå till innehållet

Jordbruksverket ger stöd till rovdjursstängsel trots allt

Lodjur i hägn. Foto: Marie Mattsson

Lodjur i hägn. Foto: Marie Mattsson

Uppdaterat 20 maj: Jordbruksverket lät igår meddela att det nu går att söka pengar för stängsel mot rovdjur (och framför allt lösspringande hundar).

– Vi vet att det finns en efterfrågan för den här miljöinvesteringen. För 2014 finns det 20 miljoner kronor till stängsel mot rovdjur så det är en begränsad budget. Men till nästa år tillförs pengar från det nya landsbygdsprogrammet, säger Maria Durling på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

Ursprunglig nyhet: I höstas berättade vi om att regeringen inte längre delar ut något stöd till rovdjursstängsel under 2014 och att det blir aktuellt med nytt stöd först 2015, trots att regeringen haft “ambitionen” om att ha kvar stödet.

Det är fortfarande inte aktuellt med nya medel från regeringen, men Jordbruksverket kommer avsätta mellan 15 och 20 miljoner kronor av överblivna medel från förra landsbygdsprogramperioden till så att lantbrukare med djurhållning ska kunna söka stöd för uppsättning av rovdjursavvisande stängsel även under 2014.

Exakt hur mycket pengar det rör sig om, när de kan sökas och hur de ska fördelas är ännu inte klart.

Även om de kallas rovdjursstängsel bör man komma ihåg att lösspringande hundar är ett större problem för tamdjursägare än de stora rovdjuren.

Källa: Jaktjournalen

Mer att läsa